Premiér Andrej Babiš (ANO) byl prvním hostem Partie roku 2021. (3. 1. 2021)

Premiér Andrej Babiš (ANO) byl prvním hostem Partie roku 2021. (3. 1. 2021) Zdroj: TV Prima/CNN Prima News

Hasiči rozdělovali a rozváželi ze skladu v Karlových Varech ochranné roušky do okresů Sokolov a Cheb, kde se rychle šíří covid-19 (13. 2. 2021)
Hasiči rozdělovali a rozváželi ze skladu v Karlových Varech ochranné roušky do okresů Sokolov a Cheb, kde se rychle šíří covid-19 (13. 2. 2021)
Roušky se staly neodmyslitelnou součástí pandemie koronaviru.
Roušky se staly neodmyslitelnou součástí pandemie koronaviru.
Dvě roušky nosí i prezident USA Joe Biden
13
Fotogalerie

Když opatření nepomohou, nařídíme tři roušky. Co tři. Klidně čtyři najednou, hřměl premiér Babiš

Pandemická situace v České republice není dobrá, což průběžně přiznává jak premiér Andrej Babiš, tak i ministr zdravotnictví Blatný, který obden střídá polohu „teď už nic nezmůžeme, je to v rukou božích a lidí samotných“ a „jestli budete i nadále kreténi, tak zavřeme úplně všechno“. 

Aby se vládě podařilo další vlnu nemoci zkrotit, přichází se zcela novými nařízeními, mezi něž se řadí povinnost na exponovaných místech nosit buď respirátor, nebo dvě chirurgické roušky najednou.

„Situace si to žádá. Není čas na hrdinství. Musíme si připustit, že máme problém, a tento se pokusit vyřešit. Po diskusi na vládě jsme se shodli, že jediným řešením je přitvrdit v opatřeních. 

Původní dvoumetrové rozestupy prodlužujeme na deset metrů. To se nedá nic dělat. Já se s lidma samozřejmě stýkat můžu, protože jsem očkovaný, ale běžný plebs, který se k vakcíně dostane, až co na něho zbyde někdy koncem roku, desetimetrové rozestupy dodržovat musí. 

Samozřejmě zapomeňte na nějaká rozvolňování.  S tím je konec. Nic nebude, holoto. Zase byste zdivočeli jako v prosinci a nemocnice by nestíhaly,“ obeznámil premiér společnost s tím, že na rozvolňování mohou lidé zapomenout. 

„Teď navíc nově rozjíždíme takzvanou dvojitou ochranu, tedy dvoje roušky najednou. Jsme přesvědčeni, že tím pandemii zkrotíme,“ liboval si premiér v neotřelém přístupu k pandemii.

Pokud se však ukáže, že ani dvě roušky nebudou stačit, premiér dost výrazně naznačil, že bude přitvrzovat.

„V případě, že ani dvě roušky nebudou stačit, jsme připraveni jít až na tři roušky. Ve výjimečných případech se nebudeme bát sáhnout až ke čtyřem rouškám,“ rozohnil se premiér na tiskové konferenci, načež začal kopat do řečnického pultíku a nechal si přivést Jana Hamáčka, kterého v zuřivosti švihal rákoskou přes záda. To vše, aby ventiloval svůj vztek ze současné situace. 

Zatímco Andrej Babiš stále ještě švihá Jana Hamáčka, lidé se v názoru na nošení dvou a více roušek rozcházejí.

„Já si myslím, že je to dobře. Když člověk vidí ty idioty, co nosí přes obličej krajkové kalhotky, jenom aby se neřeklo, tak dvoje krajkové kalhotky jsou pořád lepší než jedny. Já osobně nosím respirátor a přes něj ještě chirurgickou roušku. Cítím se tak více v bezpečí. V případě potřeby nebudu váhat a přidám klidně i druhou, ba i třetí roušku,“ tvrdí pan Zlatko z Olomouce.

S opačným názorem přispěchal pan Novotný z Brna: „To už je úplná totalita. Mně nebude nikdo nic nařizovat. Žádné roušky nosit nebudu. Beztak je to jenom obyčejná chřipka, která má akorát mimořádný marketing,“ tvrdil pan Novotný, který je akutálně s covidem na jednotce intenzivní péče na mimotělním oběhu.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Pravdou ale je, že je na tom Čeká republika čím dál tím hůř a lze ještě očekávat zpřísnění opatření.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>