Start očkování proti koronaviru v Českých Budějovicích (31.12.2020)

Start očkování proti koronaviru v Českých Budějovicích (31.12.2020) Zdroj: ČTK/Homolka Jan

Ve Středočeském kraji začalo očkování proti covidu (31.12.2020)
Jednou z největších transakcí roku byla koupě amerického výrobce léků Alexion Pharmaceuticals za 39 miliard dolarů farmaceutickou firmou AstraZeneca
Očkování proti koronaviru na Královéhradecku (2. 1. 2021)
Ve Středočeském kraji začalo očkování proti covidu (31.12.2020)
Ve Středočeském kraji začalo očkování proti covidu (31.12.2020)
11
Fotogalerie

Lahvička vakcíny obsahuje pět dávek. Češi z ní vytáhnou třicet dávek, ze zbytku vypálí pálenku v lahvičce zavaří okurky

Lahvičky s vakcínou proti covid-19 od firmy Pfizer obsahují oficiálně pět dávek vakcíny. S tímto množstvím se však odmítá smířit nejen český premiér Andrej Babiš, ale i velká část veřejnosti.

„Je to plýtvání penězi. Lahvičku jsem viděl na vlastní oči a těch dávek je v ní více než pět. Já vám říkám, že těch dávek z ní dostaneme třicet. Když bude nejhůře, tak to naředíme. Třeba vodou nebo lihem. To je jedno. Využijeme každou kapku a ušetříme miliardy,“ plánuje premiér Andrej Babiš vychytrale ředit očkovací látku vodou.

Zatímco Andrej Babiš spřádá plány jak ušetřit několik miliard na ředění vakcíny, mnozí odborníci jdou ještě dál. 

„Tož jakmile se použijů hen ty dávky, do lahvičky dáme slívku a se zbytkem vakcíny z toho vypálíme kořalu,“ plánuje František Soukal, palič a odborník na vakcínu z Uherského Hradiště. Nutno podotknout, že tento plán byl přijat kladně nejen mezi odborníky, ale i mezi laickou veřejností. Takzvaná vakcínovice může být k dispozici již na jaře.

A to samozřejmě není všechno. Šetrní Češi hodlají zužitkovat i samotnou lahvičku. Ač je velikostí více než malá, své využití i tak najde. 

„Jakmile se z lahvičky použije všech třicet dávek vakcíny a ze zbytku se vypálí vakcínovice, samotnou lahvičku lze použít k zavařování. Materiál, ze kterého je lahvička vyrobena je na zavařování více než vhodný. Pomineme-li menší velikost samotné lahvičky, musíme si uvědomit, že jejich množství půjde klidně i do milionů. Tam absenci vhodné velikosti lehko doženeme množstvím lahviček. Bude tak možné jednu nakládačku naložit do více lahviček najednou.  Postup je stejný jako u klasického zavařování,  jen v menším měřítku,“ radí odborník na gastronomii a různé domácí vychytávky Láďa Hruška.

„Ano, o tom všem víme a počítáme s tím. Dali jsme to všechno na papír a poslali to na schválení Evropské unie. Ukázalo se že co se týče očkování, musí vše posvětit Evropská unie. Věříme, že našim požadavkům vyjdou vstříc a my tak budeme moci nejen z jedné lahvičky vytřískat třicet dávek, ale ještě z toho naši šikovní odborníci vypálí kořalku a nakonec do ní naloží okurky,“ věří premiér Andrej Babiš. 

Oficiální stanovisko z Evropské unie zatím ještě nedorazilo, ale ono je to stejně jedno, protože i když to Evropská unie nepovolí, Češi si to budou stejně dělat po svém. 

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Pravdou ale je, že bychom si měli vzít příklad z rychlého průběhu očkování v Izraeli.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>