Na rozhledně v Lipně budou návštěvníky netrpělivě očekávat Mikuláš s andělem i šumavskými čerty krampusáky.

Na rozhledně v Lipně budou návštěvníky netrpělivě očekávat Mikuláš s andělem i šumavskými čerty krampusáky. Zdroj: Profimedia.cz, ara

Mikuláš, anděl a čerti
Letošní Mikuláš bude jiný než v minulých letech.
Letošní Mikuláš bude jiný než v minulých letech.
Letošní Mikuláš bude jiný než v minulých letech.
Letošní Mikuláš bude jiný než v minulých letech.
10
Fotogalerie

Na Mikuláše bude místo čerta chodit Blatný a bude dohlížet na dodržování opatření

Už jsou to jen necelé dva týdny do Mikuláše. Za normálního stavu jsou večer ulice plné čertů, Mikulášů a andělů a z panelákových vchodů se nese vřískot vystrašených dětí, které nebyly hodné, tak na ně čert zachrastil řetězem a výchovně je pokáral. 

Letos díky pandemii koronaviru bude vše jinak. Ulice rozhodně plné Mikulášů a čertů nebudou, protože to z důvodu zamezení šíření koronaviru není záhodno. 

Vláda však nechce lidem Mikuláše zkazit, takže v omezené míře opravdu budou chodit.

„Půjde o předem prověřené osoby, které budou mít nejen negativní test na Covid starý maximálně dvacet čtyři hodin, ale rovněž místo vousů budou mít respirátor třídy ffp3. Rovněž letošní Mikuláš nebude dětem za básničku rozdávat sladkosti. Místo toho bude rozdávat brožurky ministerstva zdravotnictví, kde je dětem vysvětleno, proč se nemají je školách vzájemně olizovat a že pokud nebudou nosit během vyučování roušky, jejich rodiče zemřou. Zvolili jsme na letošek cestu výchovy,“ vysvětloval ministr zdravotnictví Blatný na tiskové konferenci. 

Čerti se letos konat nebudou, protože podle ministerstva jsou lidé vystrašení už tak dost. 

„Místo čerta budu chodit já osobně a budu dohlížet zda někdo neporušuje vládní nařízení. Jestli třeba doma veřejně nezpívá, nemá doma otevřenou hospodu a podobně. Rovněž si hodlám posvítit na takzvané přeplněné domácnosti a tedy domácnosti, kde je až příliš mnoho členů a proto v rámci zploštění křivky je nutné tyto domácnosti rozdělit,“ dodal ještě Jan Blatný.

Dlouho se uvažovalo, jestli bude s Mikulášem a Blatným ještě anděl. Nakonec se vláda shodla na tom, že ano. V roli anděla bude Andrej Babiš, který tak naváže na svou neustále několik let probíhající předvolební kampaň. 

„Ano, je to tak. Spolu s Mikulášem a panem Blatným budu chodit já v roli anděla. Chystám se dětem rozdávat koblihy a nějaké uzeniny z holdingu a jejich rodičům potom budu vysvětlovat, proč mě mají volit. Já to neberu jako kampaň, protože já kampaň vlastně žiju už asi pět let v kuse. Pro mě je to normální den,“ pousmál se Andrej Babiš, před kterým však stojí náročný úkol. Bude si muset nechat oříznout rohy, co mu rostou na hlavě, aby nevypadal jako anděl směšně.

Občané České republiky a hlavně děti se tak mohou těšit,  že pokud byly hodné, přinese jim Mikuláš brožurky z ministerstva školství, anděl Andrej koblihy a utopence z Kosteleckých uzenin a ministr Blatný prověří, jestli jich doma není moc.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Pravdou ale je, že letošní Vánoce budou rozhodně jiné, než na jaké jsme zvyklí.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>