Andrej Babiš a jeho fanoušek na výstavě Země živitelka

Andrej Babiš a jeho fanoušek na výstavě Země živitelka Zdroj: ČTK/Pancer Václav

Důchodci
Co zkusit trička, Máro?
Andrej Babiš
Andrej Babiš pózuje v nemocnici v Sokolově
Reakce TMBK na výrok Jany Maláčové o Babišovi
21
Fotogalerie

Vláda nakonec důchodcům 5000 nepošle. Utratili by to akorát za kraviny, vysvětluje Babiš

Kýžených 5000 Kč, které před volbami slíbil premiér Andrej Babiš poslat důchodcům jako poděkování za to, že budou volit ANO, nakonec důchodcům v prosinci zřejmě nedorazí. Premiér Andrej Babiš změnil názor.

„Ta myšlenka byla taková, že my pošleme důchodcům pět tisíc a oni to potom zase rychle vrátí zpátky do ekonomiky tím, že si například zajdou do kadeřnictví. Teď jsme jim ale kadeřníky zavřeli, takže máme oprávněné obavy, že by důchodci těch pět tisíc utratili za nějakou nebetyčnou kravinu. To my nechceme. My chceme, aby těch pět tisíc mělo nějaký význam pro celou společnost. Ne, že si důchodci za pět tisíc koupí elektrickou dečku od nějakýho šizunka,“ vysvětloval premiér Andrej Babiš a mával při tom nad hlavou grafy.

„Podle tohodle grafu jasně vidíme trendy v nakupování lidí v seniorním věku. Jak vidíte, máme zde vysoký podíl útrat za ortopedické boty, za kavárny, hospody nebo například divadla a jiné kulturní kratochvíle. Bohužel, tohle všechno jsme jim zavřeli, takže na řadu přichází druhý graf, který pracuje se stávajícím stavem a z něho jasně vyplývá, že teď důchodci buď peníze takzvaně syslí anebo kupují nesmysly, které ekonomice nepomůžou. Navíc spousta důchodců těch pět tisíc hodlá dát na Vánoce vnoučatům a to taky není žádná výhra, neboť vnoučata bývají často v dětském věku a tam je vize toho, že by si za to koupili něco smysluplného, co by nakoplo ekonomiku, naprosto žalostná. Děti a důchodci nakupují kraviny, a proto není záhodno jim poskytovat nějaké peníze navíc,“ tvrdí Andrej Babiš.

Nejen že tak vláda pravděpodobně důchodcům pět tisíc navíc nepošle, ale začínají prosakovat informace, že je zde šance, že důchodcům naopak vláda pět tisíc sebere.

„Bylo by to pro jejich dobro. Těch pět tisíc bychom za ně investovali nebo je utratili a důchodcům potom pošleme nějaký upomínkový předmět a dopis, kde jim popíšeme a možná i vyfotíme, za co jsme jejich peníze utratili, aby si to mohli někam vystavit nebo tak,“ přemýšlel nahlas Andrej Babiš.

Myšlenka toho, že by vláda utrácela peníze za důchodce, se však seniorům nelíbí.

„Já jsem původně těch pět tisíc navíc nijak nepotřebovala a nepřišlo mi příhodné v současné situaci je nám důchodcům posílat, ale teď když nejen že nám pět tisíc nepošlou, ale navíc uvažují, že nám pět tisíc seberou a utratí je za nás, to mě opravdu už naštvalo. Já potřebuju peníze na jídlo a léky, a ne aby mi mých pět tisíc vláda chytře investovala do dlouhodobých dluhopisů nebo za ně koupila zimní pneumatiky, aby podpořila autoservisy, a potom mi poslala fotku zimních pneumatik, které koupila  mým jménem, abych si tu fotku vystavila na poličku,“ rozčiluje se důchodkyně Marie Kvapná. 

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Pravdou ale je, že to s kotroverzním příspěvkem 5 000 Kč pro důchodce nevypadá dobře.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>