Miloš Zeman s Donaldem a jeho ženou Melanií. Sejdou se za rok na ambasádě v Jeruzalémě?

Miloš Zeman s Donaldem a jeho ženou Melanií. Sejdou se za rok na ambasádě v Jeruzalémě? Zdroj: ČTK

Miloš Zeman s Donaldem a jeho ženou Melanií. Sejdou se za rok na ambasádě v Jeruzalémě?
Donald Trump, Miloš Zeman - ilustrační kresba.
Miloš Zeman se na recepci v USA potkal s Donaldem Trumpem a jeho ženou Melanií
Summit NATO: Melania Trump v centru pozornosti, Miloš Zeman na okraji
Trump vyhrožoval
10
Fotogalerie

Miloš Zeman poblahopřál Trumpovi ke znovuzvolení. Pan prezident je jenom přetažený, omlouval Zemana Ovčáček

Zatímco většina státníků napříč celým světem se může přetrhnout, aby poblahopřála Joeu Bidenovi ke zvolení prezidentem USA, prezident České republiky rozhodně nejde s davem a v pondělí poblahopřál Donaldu Trumpovi ke znovuzvolení. 

„Mohu potvrdit, že pan prezident nejdříve poslal Donaldu Trumpovi oficiální pohlednici se zvířátky z farmy, kde Donaldu Trumpovi poblahopřál, načež se mu podařilo v nestřežený okamžik získat svůj telefon, který má zakázaný, protože nedojedl kaši a kouřil v posteli, a zavolal Donaldu Trumpovi. Podle našeho zjištění Donaldovi pogratuloval ke znovuzvolení,“ přiznal na tiskové konferenci prezidentův tiskový mluvčí Jiří Ovčáček.

Gratulace Miloše Zemana směrem k Donaldu Trumpovi zaskočila mnohé české politiky i odborníky na mezinárodní vztahy. Premiér Andrej Babiš opatrně naznačoval, že by se měl někdo na pana prezidenta podívat, jestli je v pořádku.

„Ujišťuji, že pan prezident je naprosto v pořádku. Nejen fyzicky, ale i mentálně. Skutečnost, že pogratuloval Donaldu Trumpovi ke znovuzvolení, přisuzujeme jeho velkému pracovnímu vytížení, kdy byl před týdnem v televizi a taky jmenoval nového ministra zdravotnictví. To jsou velice náročné úkony nad rámec jeho běžné agendy, kdy pan prezident ve své kanceláři státnicky jí pudink, kouří a pak jde spát. Není proto divu, že po náročném přelomu měsíce října a listopadu cítí pan prezident jistou únavu. Kvůli tomu se stalo, že zaváhal, špatně si vyložil situaci a ve spěchu a stresu poblahopřál k vítězství Donaldu Trumpovi, který nezvítězil,“ vysvětloval Jiří Ovčáček, jak se to celé odehrálo.

Jeho vysvětlení však neberou někteří opoziční politici, kteří pana prezidenta nazvali hanlivě „senilní dědek“, proti čemuž Jiří Ovčáček rázně vystoupil a zopakoval svou tezi s přepracováním.

Ať už mohlo za poblahopřání Donaldu Trumpovi cokoliv, ministerstvo zahraničí se snaží z této situace najít přijatelné a důstojné východisko. 

„Je to nepříjemné. Musel jsem volat Donaldu Trumpovi, že oficiální postoj České republiky se rozchází s postojem prezidenta Zemana, a tedy že mu Česká republika negratuluje ke znovuzvolení. Připadal jsem si jako blbec. Pan Trump byl velmi zmatený a řekl mi, ať si tady v tý Čečně uděláme pořádek, že tohle ještě nezažil. 

Potom jsem volal panu Bidenovi, který se však již dozvěděl, že Čečensko gratulovalo Trumpovi, takže to bylo taky dost trapné, mu to vysvětlovat. Nakonec jsme to nějak vyžehlili. Z pozice ministra zahraničí jsem již požádal pana prezidenta, aby se soustředil hlavně na tuzemské dění a mezinárodní vztahy nechal raději na nás z ministerstva, pročež mne pan prezident nazval drzou kundou,“ obeznámil veřejnost s tím, jak se věci mají, ministr zahraničí Tomáš Petříček. 

Vyjádření samotného Donalda Trumpa se nám sehnat nepodařilo, nicméně zdroj blízký Bílému domu tvrdí, že byl Trump gratulací Miloše Zemana potěšen, protože těch gratulací jinak moc nedorazilo. Když potom ministr Petříček gratulaci odvolal, dost ho to prý zamrzelo. 

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Jak je to vlastně ve skutečnosti s Donaldem Trumpem, který již od víkendu napadá výsledky amerických voleb?

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>