Video placeholde

Schneider: Trump může skončit ve vězení i být znovu prezident, Biden a Harrisová nejsou socialisti

Čekám, že Donald Trump výsledek nikdy neuzná, bude tvrdit, že mu volby ukradli, a na tom pak bude dál stavět, říká publicista Matěj Schneider. V dalších týdnech nás čekají soudní spory, které ale Trump zřejmě prohraje. Biden sice vyhrál prezidentskou volbu, demokraté ale jinak neuspěli a volby do Kongresu jsou spíš fiasko. I proto se od nového prezidenta nedá čekat žádná revoluce.

Donald Trump asi sám neví, co přesně bude v dalších dvou měsících do inaugurace nového prezidenta dělat, míní Schneider. Jedna ze spekulací, která je možná, mluví o tom, že by si kvůli hrozícímu trestnímu stíhání dal sám milost, případně by odstoupil a milost by mu dal viceprezident Pence. Podle Schneidera je to divoká konstrukce, kterou ale vyloučit nelze.

Trumpismus nicméně nepochybně neskončil a v republikánské straně může i posílit. Schneider míní, že další kandidatura Trumpa na prezidenta v roce 2024 je možná. Ústava mu to dovoluje a on navíc může vyjít z narativu, který se teď snaží budovat. Proti němu by mohla stát Kamala Harris, nyní pravděpodobně zvolená viceprezidentka, protože další kandidatura se už od Joea Bidena nečeká.

Joe Biden ani Kamala Harris podle Schneidera nejsou socialisti ani revolucionáři. Joe Biden byl v minulosti naopak kritický k prezidentu Reaganovi, že je při potírání zločinu příliš mírný. Kamala Harris pak je pragmatická kariérní politička, která opakovaně prokázala, že umí rychle měnit názor. Revoluce se od nich nedá čekat i proto, že demokraté nebudou mít většinu v senátu.

Demokratická strana totiž ve volbách neuspěla tak, jak se může z výsledku Joea Bidena zdát. Ve sněmovně reprezentantů ztratila a nedařilo se jí ani na úrovni jednotlivých států. To přitom může mít dopady pro překreslování volebních okrsků, které Ameriku čeká příští rok. Posílení republikáni by je mohli ještě víc upravit ve svůj prospěch a ovlivnit tak další volby.

Mezitím se čeká taky ostrý boj uvnitř demokratické strany, který už vlastně začal. Populární kongresmanka Alexandria Ocasio-Cortezová a další kritizují vedení strany, umírnění demokraté pak vracejí útoky směrem k progresivnějšímu křídlu. Právě Ocasio-Cortezová přitom může být politickou budoucností strany, brzy totiž může v senátu nahradit dosavadního šéfa demokratické menšiny Chucka Schumera.

Co čekat od vlády Joea Bidena a Kamaly Harris? Může se jim podařit zacelit příkopy v americké společnosti? Bude Donald Trumpa znovu prezidentem Spojených států? A jak je možné, že demokraté oslabili, i když vyhráli prezidentské volby?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>