Bílý dům v době návštěvy Andreje Babiše

Bílý dům v době návštěvy Andreje Babiše Zdroj: Foto Blesk - Jakub Poláček

Bílý dům
Miloš zeman se v new Yorku setkal s Donaldem Trumpem
Summit NATO ve Varšavě. V popředí americký prezident Barack Obama a český prezident Miloš Zeman
Zvolený prezident Joe Biden při vítězném projevu ve Wilmingtonu
Zvolený prezident Joe Biden s manželkou Jill po vítězném projevu ve Wilmingtonu
9
Fotogalerie

Biden je třetím americkým prezidentem v řadě, za jehož vlády se Miloš Zeman nepodívá do Bílého domu

Už se to stává takovou menší tradicí, že americký prezident nevpustí do Bílého domu českého prezidenta Miloše Zemana.

Jak za vlády Baracka Obamy, tak i Donalda Trumpa nebyl Miloš Zeman v Bílém domě ani jednou, pročež na tuto novou tradici naváže i nový (pravděpodobně) americký prezident Joe Biden, který na neúčasti Miloše Zemana v Bílém době založil z části i svou předvolební kampaň.

„Zabránit přítomnosti českého prezidenta Miloše Zemana v Bílém domě je jedním ze základních pilířů novodobé americké historie. Já nejen že budu bojovat s hrozbou covidu, ale rovněž se osobně postarám o to, aby Miloš Zeman nikdy nenavštívil Bílý dům. Minimálně jako oficiální návštěva. Na obhlídku se skupinou dalších turistů ať klidně přijede, to je naprosto v pořádku,“ nechal se slyšel Joe Biden v jednom ze svých rozhovorů letos v létě, kdy zrovna vrcholila jeho předvolební kampaň. 

Zatímco Američané slaví jak nového prezidenta, tak další čtyři roky bez přítomnosti Miloše Zemana v Bílém domě, na Pražském hradě je nálada na bodu mrazu.

Miloš Zeman už zuřivě poslal dopis Joeu Bidenovi, kde mu poblahopřál k vítězství, pozval ho do České republiky a kde se rovněž pozval na oplátku do Bílého domu, ale je velmi nepravděpodobné, že mu bude Joe Biden věnovat nějakou pozornost. 

Miloš Zeman rovněž poslal dopis Donaldu Trumpovi, kde mu rovněž popřál k vítězství (Miloš Zeman si nechává otevřená zadní vrátka a taky už nám začíná pomalu senilnět) a kde se stejně jako v případě Joea Bidena pozval do Bílého domu. V tomto případě ovšem Miloš Zeman nezapomněl zmínit, že ho Donald Trump do Bílého domu kdysi i pozval.

„Pan prezident doufá, že stávající vzájemné vztahy s hlavou Spojených států amerických budou i nadále vřelé až přátelské, a pokud bude pozván do Bílého domu, rád tuto nabídku přijme. Do doby, než bude pozván panem Bidenem do Bílého domu, se pan prezident zamkl u sebe v pokojíčku, kde trucuje, a odmítá pokoj opustit,“ připustil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček jisté rozčarování ze strany Miloše Zemana, že ani tentokrát to na Bílý dům nevypadá. 

„Pan prezident je velmi rozrušen a já se musím přiznat, že tento problém je dlouhodobého charakteru. Odstartoval jej Donald Trump, který pana prezidenta do Bílého domu sám pozval. Od té doby se pan prezident každý den ptá, jestli volal Donald, kdy že má pan Zeman dorazit. Já v tom vidím nějaký druh zlomyslnosti nebo škodolibosti, kdy Donald Trump pana prezidenta do Bílého domu pozval, byť věděl, že nikdy k jeho návštěvě nedojde. Tento takzvaný vtípek měl za následek akorát velké zklamání Miloše Zemana. Úplně mi to láme srdce, kdykoliv za mnou pan Zeman přijde s nadějí v hlase i výrazu a zeptá se, jestli Donald volal. Vždycky mi to úplně rve srdce, když mu musím říct, že nevolal. To zklamání v jeho očích a pronikavý pláč jsou téměř nesnesitelné,“ prozradil Jiří Ovčáček. 

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Pravdou ale je, že téměř vůbec nevíme, co vlastně Miloš Zeman poslední dobou dělá.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>