Jill a Joe Bidenovi

Jill a Joe Bidenovi Zdroj: Reuters/Twitter

Jill Biden se svým manželem Joem.
Jill Biden, nová první dáma USA
Jill Biden, nová první dáma USA
Jill Biden, nová první dáma USA
Jill Bidenová, manželka demokratického kandidáta na prezidenta USA Joea Bidena. Na snímku s nevlastním synem Beauem Bidenem
18
Fotogalerie

Nová první dáma USA Jill Biden: Učitelka, která se rozvedla kvůli senátorovi?

Novou první dámou Spojených států amerických se stane učitelka angličtiny Jill Biden. Po bývalé modelce Melanii Trump, tak v této funkci stane tradiční americká manželka, jak tomu bývalo v minulosti.

Jill není v této roli úplným nováčkem. Život v Bílem domě měla možnost poznat velmi zblízka v době, kdy její muž zastával post viceprezidenta. Lze tedy říci, že Jill povýšila z postu druhé dámy na tu první.

Jill Tracy Jacobse se narodila 1. června 1951 v Hammontonu ve státě New Jersey, dětství ale prožila v Pensylvanii. Je podruhé vdaná. Již v devatenácti letech si vzala fotbalistu Billa Stevensona, jejich manželství ale po pěti letech skončilo rozvodem. Ač to oba manželé popírají a tvrdí, že se sblížili až v okamžiku, kdy probíhalo rozvodové řízení, Stevenson kdysi vypověděl, že právě Biden byl důvodem jejich odloučení. 

„Všichni si vzpomeňte na svého oblíbeného učitele, jenž vám dodal sebevědomí. Takovou bude Jill Bidenová první dámou,“ prohlásil na srpnovém sjezdu demokratů v Milwaukee o své manželce Biden.

S Joem Bidenem, kterého poznala při studiích na Delawarské univerzitě, má vlastní dceru Ashley. Dva její nevlastní syny měl Biden se svou zesnulou první manželkou. Starší z nich Beau v roce 2015 podlehl ve svých 46 letech nádoru mozku.

Jill Biden během volební kampaně uvedla, že se chce v Bílém domě zaměřit na oblast vzdělávání. V roce 2011 spolu s manželkou tehdejšího prezidenta Baraca Obamy založila iniciativu nazvanou Joining Forces, v níž povzbuzuje všechny Američany k pomoci vojákům a jejich rodinám.