Americký prezident Donald Trump nechce jen tak předat zemi do rukou někoho, kdo ji podle něj poškodí.

Americký prezident Donald Trump nechce jen tak předat zemi do rukou někoho, kdo ji podle něj poškodí. Zdroj: Reuters

Trump jako vzteklé dítě? Omyl. Respektuje ústavu. A brání zemi proti tomu, co považuje za zlo

Je hloupé a nemorální chtít po Trumpovi, aby přijal porážku, pokud je přesvědčen, že byla cinklá. Pokud se ji snaží zvrátit v souladu s platnými zákony, má na to plné právo. A je-li přesvědčen, že jeho protikandidát by byl pro Ameriku neštěstím, je od něj sympaticky zásadové, když se tomu snaží v rámci ústavních pravidel zabránit.

Kdyby Donald Trump po volbách, jejichž výsledek mimochodem doposud vyhlásila jen většinově protitrumpovská americká média, vyzýval své příznivce třeba k pouličním nepokojům a schvaloval zapalování aut nebo rabování obchodů, bylo by to jistě třeba zásadně odmítnout. Stejně jako kdyby hrozil občanskou válkou nebo čímkoliv nad rámec americké ústavy. Pak by si zasloužil ostré odsouzení.

Nic takového ale Trump neudělal. Tvrdí pouze, že má důkazy o řadě volebních podvodů, které dle jeho přesvědčení ovlivnily konečné výsledky v jeho neprospěch. A vzhledem k těmto podezřením žádá soudy, aby regulérnost voleb prověřily. Za připomenutí v této souvislosti jistě stojí i to, že jeho odpůrci z řad politiků a médií zpochybňovali volby z roku 2016, v nichž Trump zvítězil, po celou dobu jeho mandátu. Aniž by přitom prokázali cokoliv, co by jejich konspirační konstrukce potvrzovalo.

Jestli teď obstojí Trumpovy důkazy, je samozřejmě otázka. Nesporné ale je, že má mít právo je soudům předložit. Nebo by snad bylo lepší, kdyby jeden z účastníků prezidentského volebního klání byl přesvědčen, že nebylo férové, tvrdil, že to může dokázat, ale nebylo by mu to umožněno? V duchu protitrumpovské předvolební štvanice by to sice nebylo úplně překvapivé, ale nebylo by to ani správné, ani demokratické.

O Trumpově motivaci můžeme spekulovat, do hlavy mu nevidíme. Pokud nicméně kterýkoliv politik vykresluje v předvolební kampani svého soka (či soky) jako nebezpečí pro budoucnost země, mám plné pochopení pro to, že se mu i po volbách snaží v rámci zákonných mantinelů ze všech sil stavět do cesty. Právě to Trump dělá. Dokazuje tím, že politické soupeření není v jeho pojetí zdegenerované tak, jako u mnoha jiných politiků. U těch, kteří před volbami (a před kamerami) nenechají na svých soupeřích nit suchou, prohlašují je klidně za zločince, ale po volbách s nimi klidně slepí koalici, jen aby se dostali do vlády. A po vypnutí kamer se všichni navzájem poplácají po zádech a jdou společně na pivo. Politika jako divadlo pro naivní voliče.

V České republice dospěla taková politická degenerace za poslední léta dokonce tak daleko, že se ze zásadních chyb a de facto i poškozování zájmů země obviňují (někdy více, jindy méně otevřeně) i strany uvnitř jedné vlády. Ani to jim ovšem nebrání v dalším společném vládnutí. Opravdu se vám to líbí víc, než když chce Trump (nebo jakýkoliv jiný zásadový politik) využít všechny zákonné možnosti, aby nemusel odevzdat zemi do rukou někoho, kdo ji podle něj poškodí?