Konec školního roku s předstihem

Konec školního roku s předstihem Zdroj: ČTK / Šulová Kateřina

Konec školního roku s předstihem
Konec školního roku s předstihem
Konec školního roku s předstihem
Konec školního roku s předstihem
Konec školního roku s předstihem
14
Fotogalerie

Děti se loučily se školním rokem. Konec toho letošního byl oproti tomu předešlému výrazně chladnější

Děti školou povinné se napříč celou republikou dnes loučily se školním rokem. Po téměř měsíci a půl dřiny přichází kýžené podzimně-zimně-jarní prázdniny.

Letošní konec školního roku je zajímavý především v tom, že se jedná již o druhý konec školního roku. Letos je totiž přestupný rok, takže to tak hezky vyšlo, že se sešly dva konce školního roku v jeden rok.

Další zajímavostí letošního druhého konce školního roku je bezesporu to, že se ve školách nerozdávají vysvědčení. To je celkem nezvyklé a vypadá to, že ministr školství jako jediný člověk v republice počítá s tím, že se začátkem listopadu děti do lavic vrátí, aby si zakončení školního roku užily ještě do třetice začátkem prosince.

Zatímco jsou žáci školou povinní z konce školního roku nadšeni, jejich rodičové takovou radost nemají.

„Obecně nejsem fanouškem konce školního roku a ten letošní už druhý je snad ještě horší než ten první. Venku je hnusně, letní tábory nejsou, tak co máme s těma dětma dělat? Musím přiznat, že říjnový konec školního roku je ten úplně nejhorší konec školního roku, s jakým jsem se jako rodič musel potýkat,“ zoufá si pan Vladimír Zábrana, otec tří dětí, z nichž dvě jsou žáci prvního stupně základní školy.

Ostatně stížnosti na nepřízeň počasí rezonují mezi rodiči ve velkém. Podle meteorologů je letošní druhý konec školního roku nejchladnější od doby zavedení povinné školní docházky.

„Mohu tuto informaci potvrdit. Od doby začátku měření jsme ještě na konci školního roku nezaznamenali tak nízké teploty jako tentokrát. Zatímco třeba v předešlých letech teploty atakovaly i třicet stupňů, dnes rtuť teploměru nepřesáhla ani deset stupňů. Částečně to může být způsobeno tlakovou výší, která se na nás řítí ze západu a bere s sebou studený vzduch, anebo to může být i tím, že je říjen, a nikoliv konec června,“ tvrdí Albert Mírný z meteorologického ústavu ČR.

Ať už za nezvykle chladný konec školního roku může tlaková výše ze západu nebo říjen jako takový, jisté je, že letošní druhý konec školního roku nebude takový jako ty minulé.

„Na konci školního roku vždycky beru dceru za odměnu na zmrzlinu, což dnes asi neproběhne,“ třásla se zimou před základní školou paní Alena Nová, která si přišla vyzvednout dceru.

Ostatně ani děti samotné nemají ty vyhlídky příliš radostné. Na jedné straně jsou rády, že jim skončila škola, ale na druhé je nečeká nic moc zábava. Budou zavřené doma.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Pravdou ale zůstává, že v Česku se nezadržitelně zvyšují počty nakažených koronavirem a v pondělí večer zavedla nová opatření.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>