Roušky při sportu

Roušky při sportu Zdroj: Michal Beránek / Sport

Vodní pólo na Labi a hokej na rybníku. Prymula vyhnal sportovce na mráz

Kvůli omezení počtu osob maximálně na deset ve vnitřních prostorách se halové sporty hromadně přesouvají ven, kde je maximální počet osob zvýšen na dvacet. Co na první pohled vypadá jako poměrně zdařilé řešení, se ukazuje v mnohých odvětvích jako náročná výzva.

„Uvnitř nemůžeme hrát zápasy, protože počet hráčů dvou týmů převyšuje nařízený maximální počet osob, tedy deset. Tím, že jsme utkání přesunuli ven, jsme sice toto nařízení obešli, ale zatím to nevypadá na bůhvíjakou výhru. Hráči si stěžují, že je voda v Labi už dost studená, a navíc nám proud vody několikrát během utkání odnesl míč přes zdymadlo,“ postěžoval si Vladimír Vlahý, trenér pardubického manšaftu vodních pólistů, kteří ve středu sehráli přípravné utkání proti týmu z Brna přímo uprostřed města na řece Labi.

„Nařízení přišlo rychle a my jsme nebyli schopni zajistit náhradní venkovní bazén. Ten na koupališti nesplňuje požadavky. Zatím zkusíme odehrát několik zápasů na Labi. Pokud budou komplikace narůstat, jsme připraveni mistrovská utkání přesunout na nedaleký Bohdanečský rybník. To zase ale musíme stihnout do konce listopadu, kdy se chystá výlov rybníku. Obecně ta zimní venkovní sezóna bude napínavá, jelikož pokud nám zamrznou stojaté vody, budeme muset celý ročník odehrát na řece,“ zamyslel se trenér.

Hráči vodního póla nejsou jediní, kdo se musí po přesunu z vnitřních prostor do těch venkovních potýkat s problémy s tím spojenými.

„Bohužel jsme museli šachové turnaje přesunout ven. I když jsou šachy individuální sport, nemáme dostatečné kapacity na to, aby každá dvojice hrála v separátní místnosti. Turnaje probíhají v halách, kde je vedle sebe několik stolů. Pokud bychom počítali s maximálním množstvím pěti stolů, trval by takový turnaj tři čtyři dny a to není únosné. Přesouváme tak následující krajský přebor na parkoviště před halu, kde bude deset soutěžních stolů. Pokud však bude foukat silný vítr, hrozí rozfoukání figurek na šachovnici, ale s tím se nedá nic dělat,“ pokrčil rameny Adam Brandýs, krajský koordinátor šachových turnajů.

„Hokejová sezóna se odkládá do té doby, než zamrznou rybníky. Nemůžeme hrát uvnitř v deseti. Navíc spousta týmů nemá venkovní led. Nezbývá nám tedy než doufat, že mrazy přijdou letos brzy,“ nastínil možný vývoj letošní hokejové ligy předseda Českého hokejové svazu Tomáš Král.

S menšími či většími komplikacemi se rovněž musí potýkat volejbalisté či házenkáři. Z jejich strany se nejvíce obávají větru, který by případně mohl míč nepříznivě zanášet, na což nejsou z haly zvyklí.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Pravdou ale zůstává, že koronavirová opatření přitvrzují.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>