Hráči FC Arbroath

Hráči FC Arbroath Zdroj: Wikipedia Commons

Třicet šest gólů? Žádný problém! Před 135 lety byla zaznamenána nejvyšší fotbalová výhra

Fotbal byl v té době ještě v plenkách, nicméně ve Skotsku se hrál už třináctý ročník tamního poháru. Turnaj proti sobě svedl tým FC Arbroath a Bon Accord FC. Mnohem víc důvodů pro úsměv měli hráči prvního celku, protože si připsali vítězství 36:0 a postoupili do dalšího kola. Památné utkání proběhlo 12. září 1885.

Deštivé odpoledne přivedlo na herní plácek hrstku diváků, nicméně ten, kdo dorazil, neprohloupil. Úvodní kolo skotského poháru začalo na hřišti FC Arbroath. Tým, který vznikl 1. července 1878, měl změřit síly s úplným nováčkem. Bon Accord FC byl založen rok před inkriminovaným zápasem. Některé zdroje uvádí, že se jednalo o kriketový tým, jež dostal nabídku zahrát si fotbal.

Čtyřnásobný hattrick a gól navíc

Hráči hostujícího celku dorazili na zápas, a ještě před ním narazili na první problém. Neměli dresy, to nakonec nebylo překážkou, a tak se mohl odpískat začátek. První poločas napověděl, že střetnutí bude v duchu exhibice. Rozhodčí Dave Stormont jen sledoval, jak hráči Arbroathu sázejí jednu branku za druhou. Brankář Andrew Lornie inkasoval celkem patnáctkrát.

Během pauzy na své svěřence zapůsobil kouč domácích, protože ti se zmohli na ještě větší ofenzivní uragán. Osmnáctiletý mladík John Petrie zaznamenal třináct branek, tento rekord stále nebyl překonán. Pouze v roce 2001 jej dorovnal Australan Archie Thompson, který se stejným počtem gólů podílel na demolici Americké Samoy.

Závěrečný hvizd ukončil trápení hostů, kteří nakonec podlehli 0:36. Sudí se po zápase svěřil, že zápas mohl skončit mnohem větším skóre, ale sedm branek nebylo uznáno. Některé byly diskutabilní, protože koncem 19. století ještě fotbalové brány nedisponovaly sítěmi, tudíž se zpravidla spoléhalo na fanoušky a pohotovost rozhodčích.

Místo rukavic deštník

Zápas si užili především hráči Arbroathu, až na jedinou výjimku. Gólman Jim Milne se ani jednou nedotkl míče. V brance se dokonce nudil, v půli utkání se rozpršelo a Milne si údajně vypůjčil deštník od jednoho z diváků.

Rekord mohl být prakticky v ten samý den překonán. V rámci dalšího pohárového zápasu na sebe narazily kluby Dundee Harp a Aberdeen Rovers. Setkání skončilo dost podobně jako ve zhruba třicet kilometrů vzdáleném Arbroathu. Domácí zvítězili 35:0 a postoupili do dalšího kola. Někteří diváci sice tvrdili, že viděli o dva góly více, ale oficiální zápis zůstal na pětatřiceti zásazích.

Následující osud Arbroathu byl ve vítězném duchu. Hráči vyřadili Forfar Athletic a Dundee East End, poté jim vystavili stopku slavní Hibbernian, kteří je porazili 5:3.

Unikát v ohrožení

Rekordní výhra stále platí, přestože se jiné státy snaží přijít se šokujícími výsledky. Jako první atakovali památné utkání Rumuni, kteří oznámili, že zápas mezi Carpati Mirsa a Avintul Dirlos skončil 41:0. Výsledek však nebyl ověřený, protože se jednalo o nižší soutěž, a tak letitá výhra vydržela. O dva roky později zasáhlo svět šokující skóre z Madagaskaru. Tým AS Adema porazil hosty 149:0. Výhra byla zkalena tím, že protihráči si schválně dávali vlastní góly na protest proti rozhodčímu.

Ani další pokus, který dorazil z Ekvádoru, nebyl úspěšný. Divizní setkání dvou klubů skončilo 44:1, opět však chyběl oficiální zápis. V poslední době rekordem otřásli Poláci, v jejich regionálním poháru zvítězil TPS II Winogrady 46:0.

I přesto všechno skotský rekord vydržel a dodnes je označován za nejvyšší vítězství v seniorském fotbale.