Video placeholde

Dýcháme podle Wima Hofa s Jiřím Burianem: táta Kapitána Dema o rokenrolu i blízkosti smrti

Jiří Burian, všestranný muzikant, který se na scéně pohybuje prakticky od své zletilosti. Po Southpaw nebo Republic of Two se od indie rocku, folku, hiphopu, elektra a scénické i filmové hudby propracoval k obezitě a parodii na hiphop.

V pátek v poledne se dvoupatrová stage Reflexu zaplnila nejen příznivci Kapitána Dema (spousta z nás den předtím skákala na jeho koncertu a na povel sundávala pravou botu jak u Enšpígla), ale taky fandy Jiřího Buriana, enormně proměnlivé stálice české hudební scény. Probrali jsme zatím největší letní hit, Demovu týden starou reklamu Hlas Lidlu, která jednou bezesporu vstoupí do reklamní síně slávy. Jak frontman Southpaw a polovina dua Republic of Two vnímá, že největší slávu a prachy zažívá teď, se srandarapem hlavně pro děti a mládež? S Kapitánem Demem, tlustoprdným českoitalským multimilionářem a rapperem, balancujícím mezi hiphopovou produkcí a stand-up comedy, nominovaným na ceny Anděl i Apollo?

Buriani, velikáni

Jiří Burian je takzvaně dítě z dobré rodiny, z rodiny umělecké. Jeho praděda byl operní pěvec, baryton Emil Burian, stejně tak byl světově uznávaným tenorem Emilův bratr Karel. Jeho dědeček byl muž mnoha talentů, především divadelní režisér Emil František Burian, babička divadelní herečka, režisérka, dramatička a spisovatelka Zuzana Kočová, tatínek Jan Burian, známý písničkář a prozaik, všichni tři Jiřího sourozenci jsou umělci, každý v jiném oboru… Je takové rodinné zázemí inspirativní, nebo spíš na překážku kvůli setrvalému tlaku na dosažení velikosti předků?

Téemko místo elesdéčka

Jiří Burian pobavil publikum i názornou, jakkoli poněkud zrychlenou ukázkou wimhofovského dýchání. Zatímco s námi felil na stagi, jeho guru Wim Hof, který později při koncertu LP převzal od ředitelky festivalu Zlaty Holušové cenu Gamechanger, přednášel o pár set metrů vedle plnému auditoriu Gongu (naštěstí pak přidal ještě jeden workshop, snad ho příznivec transcendentální meditace Jiří zaregistroval a stihl). Jiří se před dvěma lety ocitl na hraně života a smrti, po borelióze mu ochrnula půlka obličeje, ležel na Bulovce na kapačkách po lumbální punkci... Člověk by řekl, že se pak zamyslí a zpomalí, bude se věnovat svým třem dětem a skvělé manželce, ale on začal pracovat ještě víc než dřív. Na čem? Pusťte si videozáznam z naší debaty a uvidíte (třeba jedenáctiletého DJ Olivera, který si v závěru ukrald šou pro sebe). Ať na ten dlouho odkládaný křest Demova alba Mistr světa všeho přijdete 1. října do O2 universa řádně připraveni.