Video placeholde
BOOM vol. 1: Společné představení Cirku La Putyka a studentů Kyjevské akademie divadelního a cirkusového umění
BOOM vol. 1: Společné představení Cirku La Putyka a studentů Kyjevské akademie divadelního a cirkusového umění
BOOM vol. 1: Společné představení Cirku La Putyka a studentů Kyjevské akademie divadelního a cirkusového umění
BOOM vol. 1: Společné představení Cirku La Putyka a studentů Kyjevské akademie divadelního a cirkusového umění
BOOM vol. 1: Společné představení Cirku La Putyka a studentů Kyjevské akademie divadelního a cirkusového umění
12
Fotogalerie

Rosťa Novák na stage Reflexu: O Cestách, ukrajinských studentech, Edinburghu i době, kdy nejde plánovat

Letošní Colours of Ostrava zahájily Cesty souboru Cirk La Putyka, v nichž účinkují také studenti Kyjevské akademie divadelního a cirkusového umění. Den poté se v Ostravě hrálo další představení La Putyky – Runners. Na šestou večer přijal principál ROSŤA NOVÁK pozvání na debatu na stage Reflexu. Nedělá sice politické divadlo, ale jeho inscenace dokážou unikátně reflektovat tragická témata současnosti – vtipem, pohybem a nezjednodušeně.

Pusťte si videozáznam debaty s Rosťou Novákem, jeho povídání trvá hodinu. Jaký byl pro živou kulturu první postcovidový půlrok? Platí stále heslo #kulturunezastavis, kterým La Putyka po celou dobu koronavirové pandemie sebevědomě připomínala, že kultura je jedním z nejcennějších statků, které v Česku máme? A proč si La Putyka, která má na 110 spolupracovníků a téměř nikoho z nich v zaměstnaneckém poměru, musela najmout krizového manažera? 

Pomoci tím, co umíme

Rosťa Novák ležel v den vypuknutí války na Ukrajině doma s covidem a cítil, že se od La Putyky, která po celé dvouleté období pandemie vytvářela inovátorské koncepční projekty (namátkou Výdejní okénko kultury či spolupráce s platformou Film Naživo), čeká jasná pomoc Ukrajině. Nevěděl ale, jak pomoci. „Pak jsem si řekl, že můžeme pomoci tím, co umíme.“

Během čtyřiadvaceti hodin vyhledal cirkusová centra na Ukrajině a přes WhatsApp oslovil Kyjevskou akademii divadelního a cirkusového umění, kde studuje 750 mladých lidí. Z krytu se ozvala prorektorka Nina Araya a La Putyce se velice rychle podařilo dostat čtyřiatřicet špičkových profesionálních akrobatů, teenagerů ve věku mezi patnácti a dvaceti lety, do Prahy. Díky mezinárodním kontaktům La Putyky je dnes dalších 116 studentů v Budapešti, šedesát v Berlíně, šest kouzelníků v Marseille, dva tanečníci v Sydney a další akrobaté v Helsinkách a ve Stockholmu.

21 pilotů? Pro naše Ukrajince zážitek snů

Na stage Reflexu principál La Putyky úvodem řekl: „Nikdy jsme neměli možnost hrát na hlavní stage Colours, až letos. Byl to pro nás křest. (…) První zkušenost některých účastníků s podobným prostorem. Měli jsme na jevišti několik studentů Kyjevské akademie divadelního a cirkusového umění. (…) Pro ně byl fakt, že byli vzadu v šatně, kde okolo nich procházeli Twenty One Pilots, životní zážitek. Že se postavili na jeviště, viděli ty lidi a pak se ještě někteří z nich mohli vznést do vzduchu…“

Cesty, zatím největší a nejnáročnější projekt Cirku La Putyka, měly mít premiéru v dubnu 2020 v rámci oslav desetiletého výročí souboru. Před diváky v rouškách se dostaly ve změněné podobě až v září 2021 v novém šapito AZYL78 na pražském Výstavišti, obnovená inscenace Cest se pak konala 23. dubna 2022 také v AZYLu78 už s 55 členy souboru, protože se šestnácti ukrajinskými studenty z kyjevské akademie.

Doba si ten projekt sama určila

Rostislav Novák se právě během covidové pandemie naučil neplánovat a ve stejném modu pokračuje dodnes. Chtěl například vytvořit nové představení o Generaci Z s názvem BOOM, jehož premiéra se měla konat až v září 2022, když do jeho souboru mladých performerů Young Blood přibyli kyjevští studenti.

Během jednoho dne tak s nimi v březnu 2022 vytvořil inscenaci BOOM vol. 1. Improvizovaný kus nazkoušený i s českými tanečníky projektu Young Blood La Putyka. Je to jejich příběh. Jak si zpočátku s Čechy nerozuměli ani slovo. Jak se seznamovali, začali zkoušet, ukazovat, co vlastně umějí. Jak se dělili o recepty na oblíbená jídla, psali si deníky. BOOM vol. 1, premiéra a zároveň derniéra, kterou spolu s Rosťou Novákem napsal sám život, se hrála na jevišti divadla JATKA78 v úterý 22. března a byla přerušovaná potleskem a ovacemi vestoje.

Na stage Reflexu mluvil Rostislav Novák o dalších osudech inscenace: „BOOM vol. 1 vzniklo v březnu 2022 za šestnáct hodin čistého zkoušení. Hudbu k tomu dělali třeba Igor Očepovský a Katarzia, sešlo se šest unikáních muzikantů, kteří hudbu vytvářeli de facto těsně před premiérou. Odehráli jsme představení, které mělo hodinu. Skrze zahraniční média to viděli v Londýně a pozvali nás do prostoru Underbelly na edinburghský Festival Fringe. Už jsme tehdy věděli, že do Edinburghu stejně jedeme s představením Runners, které jsme teď odehráli tady v Ostravě v Gongu. Takže čtvrtého srpna máme v Anglii světovou premiéru představení BOOM vol. 2, projektu, který jsme neplánovali. Doba si ten projekt sama určila. Česká premiéra BOOM vol. 2 v Praze bude na konci září na Jatkách78.“