Festival Sziget 2018

Festival Sziget 2018 Zdroj: Rockstar Photographers

Festival Sziget 2018
Festival Sziget 2018
Festival Sziget 2018
Festival Sziget 2018
Festival Sziget 2018
21
Fotogalerie

Party v lázních, v ruinách i na ostrově. 8 důvodů, proč jet v létě do Budapešti

V něčem je podobná Praze, zároveň ale autentičtější a zatím nedobytá selfie tyčemi, thajskými rybičkami a dalšími pastmi na turisty. Největší středoevropská metropole Budapešť stojí za návštěvu po celý rok, v létě ale ještě víc. Přečtěte si 8 důvodů, proč do ráje lázní a pálenky na Dunaji vyrazit ještě letos o prázdninách.

1. Nezkažené centrum

Zatímco Pražáci už na Staromák a Václavák chodí tak akorát demonstrovat, v Budapešti centrum pořád patří místním. Přesvědčit se můžete třeba na frekventovaném náměstí Ference Deáka (Deák Ferenc tér), kde se hlavně studenti schází na velkých lehátkách, na trávníku v parku i u malého bazénu, kde si můžete zchladit nohy. O kus dál pak za 70 korun vylezete na věž baziliky svatého Štěpána s nejlepším výhledem na celé město.

2. Ruin pubs

O ruinových barech jste už asi slyšeli. Bývalá židovská čtvrť zůstala po 2. světové válce plná vybydlených domů, do kterých se časem nastěhovali squatteři. Po dohodě s městem vznikly v polorozpadlých ruinách populární bary s unikátní atmosférou. Za návštěvu stojí třeba Grandio nebo asi nejznámější Szimpla kert, komplex několika barů v bývalých bytech, dnes pokrytých graffiti, obrazy a tapetami. V neděli ráno se tam navíc otevírá tržnice.

3. Perkelt, langoš, pálenka

Fajn hospůdek s maďarským jídlem a slušnými cenami je v centru spousta, nejlepší perkelt ve městě (a možná i na světě) ale mají v Gettó gulyás. Langoš bez kečupu, za to se spoustou sýra a smetany si můžete dát klidně na autobusovém nádraží, a stejně bude úplně jiný než u nás. Pálenky ze všeho možného jsou spolu s českým pivem v každé hospodě, skvělé klobásy pak třeba v tržnici na náměstí Fővám tér.

4. Mosty a ostrovy

Dunaj dělil město až do půlky 19. století na dvě části – Budín a Pešť. Dnes to ale žije i na řece – třeba na Margaretině ostrově (Margit sziget) hraje každý večer hudební fontána, o kus dál na ostrově Hajogyári se v srpnu koná pátý největší hudební festival světa Sziget. Dlouhé hodiny ale můžete strávit i nad řekou, a to když si sednete (lehnete…) na ocelovou konstrukci mostu Svobody (Szabadság híd).

5. Retro obchody

Kromě hipsterských prodejen designových batohů a plátěných tašek skrývá hlavně pešťská strana taky spoustu míst, jaká už dnes v evropských velkoměstech těžko najdete. Za zmínku stojí třída Muzeum körút, kde napočítáte aspoň deset antikvariátů a hudebnin s nepřeberným výběrem gramofonových desek. V ulici Wesselényi utca zas najdete malá starožitnictví se starými plakáty nebo třeba pouličními značkami z dob komunismu.

6. Hrad

Na Budínský hrad vede romantická stará lanovka, levnější a rychlejší je ale cesta busem hromadné dopravy č. 16 z centra. Nejlepší pak je na hrad vyjet až večer – známá rybářská bašta s ohromnými výhledy je totiž od osmi hodin přístupná zadarmo.

7. Lázně

Maďarská klasika v několika podobách. Přímo u řeky pod Gellertovou horou najdete staré turecké lázně Rudas s vířivkou na střeše, ze které je výhled na parlament. Széchenyiho lázně uprostřed Městských sadů (Városliget) se navíc po celé léto po večerech mění v noční klub, kde se drinky ťuká přímo ve vodě.

8. Festival Sziget

Není náhoda, že se zrovna festivalu Sziget přezdívá „Ostrov svobody“. Nejen světové hvězdy (letos Ed Sheeran, Foo Fighters nebo Twenty one pilots), ale taky akrobatické shows, divadla, hudba všude kolem a uvolněná atmosféra v každém koutě i křoví ostrova vás nenechají ani na vteřinu pochybovat, že Sziget za cestu do Maďarska stojí. Ostatně vlakem nebo autobusem jste v Budapešti za pár stovek někdy i pod 7 hodin cesty. Kam si vyrazit odpočinout po festivalu nebo kde se před ním najíst, už víte.