Domy kolem staroměstského náměstí v Toruni

Domy kolem staroměstského náměstí v Toruni Zdroj: Lukáš Lhoťan

Brána ruiny hradu Dybów
Budova pošty ve starém městě Toruň
Collegium Maximum Univerzity Mikuláše Koperníka v Toruni
Freska (vytvořena asi mezi léty 1380 až 1390) u kněžiště v katedrální bazilice sv. Jana Křtitele a sv. Jana Evangelisty v Toruni
Freska pekelných muk v kostele svatého Jakuba v Toruni
26
Fotogalerie

V Toruni se snoubí moderní a dávná historie. Objevte jednu z pravých perel Polska

Pokud se chystáte na cestu k moři do Polska nebo si jen chcete zajet na zajímavý víkendový pobyt, tak vám doporučuji navštívit jedno z historicky nejkrásnějších polských měst Toruň. Sám jsem toto město nedávno pracovně navštívil a musím uznat, že pověsti o kráse Toruně nelhaly. Je to nejen rodné město astronoma Mikuláše Koperníka, ale také město plné historických památek, perníku (obdobně jaké u nás Pardubice) a příjemných lidí. Toruň leží zhruba 7 hodin jízdy autem z Prahy (cca 588 km) a vede kolem něj dálnice do Gdaňska.

Úvodem bych nejprve zmínil dost zásadní zajímavost. Dálnice A1, zvaná také Jantarová dálnice (polsky Autostrada Bursztynowa), má po dokončení vést z Gdaňska od Baltského moře přes celé Polsko až k českým hranicím, kde se má napojit na českou dálnici D1. V současnosti je již vybudováno zhruba 500 km této dálnice a její celková délka má být zhruba 584 km a dokončení celé stavby je plánované na konec roku 2022. Po jejím dokončení bude cesta k moři i z Moravy a Slezska velice snadná. Již dnes se z Ostravy do Gdaňska k moři jede automobilem zhruba 6 až 7 hodin (je to cca 605 km), takže s dokončením dálnice v Polsku se může cesta k moři stát stejně časově náročnou jako například cesta do Prahy, a to může motivovat ještě více lidí k trávení dovolených a víkendů u moře v Polsku.

Právě u této Jantarové dálnice leží i město Toruň (polsky Toruń, německy Thorn), které má bohatou a slavnou minulost. Již zhruba v 12. až 11. století před n. l. zde bylo sídlo lužické kultury. V roce 1230 n. l. zde založil Řád německých rytířů (nesprávně označovaný lidově za křižáky) hrad a v průběhu staletí se vláda nad městem střídala mezi Němci a Poláky. Od roku 1920 bylo město opět pod kontrolou Polské republiky a v letech 1939 až 1945 bylo okupováno Němci, kteří ho začlenili do župy Gdaňsk-Západní Prusko (německy Danzig-Westpreußen). A od roku 1945 je město opět součástí Polské republiky.

Nejzajímavější památky v Toruni pocházejí vesměs z gotického období architektury a jsou na seznamu UNESCO. Naleznete zde ovšem i stavby ve stylu neorenesančním, secesním, barokním apod. V umění zde nacházíme i české vlivy, například u fresek v kostele sv. Jakuba. Mezi největší zajímavosti města patří městská architektura – domy vesměs až z 13. století. Velmi krásné jsou i gotické kostely (například svatého Jakuba, svatých Janů apod.) či Staroměstská radnice z let 1391 až 1399, která byla v 17. století přestavována, ruiny křižáckého hradu (lidové označení pro hrad vybudovaný Řádem německých rytířů v 13. století), systém hradeb kolem města, křivá věž apod.

Toruň je ovšem i centrem kultury, jsou zde galerie, muzea, hudební skupiny a samozřejmě mezinárodní festivaly, například Toruňský festival vědy a umění, mezinárodní divadelní festival „Kontakt“ nebo festival hudby a umění baltských krajů „Probaltica“. Natáčel se zde i kultovní film Rejs (Plavba, 1970), který je považován za jeden z nejlepších filmů v historii polské kinematografie.

Z významných osobností spojených s městem Toruň je třeba zmínit astronoma a katolického kněze Mikuláše Koperníka, který je považován za otce moderního vědeckého názoru o heliocentrické astronomii, tj. názoru, že se Země točí kolem Slunce, a ne Slunce kolem Země. Pak je zde pochován i český uprchlík před pobělohorskou rekatolizací Čech Pavel Stránský ze Záp (roku 1608 se stal mistrem svobodných umění na Karlově univerzitě v Praze a do vyhnání z Čech žil v Litoměřicích), který zde v Toruni dožil. Je například autorem spisu na obranu českého jazyka „Okřik“ a spisu „Respublica Bohemiae“ („Český stát“).

Pokud máte zájem o mírně adrenalinový zážitek, tak před Klášterní branou v opevnění starého města je možné si za 6 zlotých zakoupit zhruba 10minutový zážitek, kdy se s vámi průvodkyně vydá do protileteckého krytu z dob druhé světové války, kde prožijete simulaci bombardovacího náletu se zvukovými a světelnými efekty.

Bohužel, některé historické památky byly nenávratně zničeny za německé okupace města v letech 1939 až 1945. Jde například o synagogu místní židovské komunity, kterou Němci zničili do základů, na jejímž místě je dnes postaven nový dům. V uličkách starého města přesto můžete narazit na vzpomínky na místní židovskou komunitu, například na stěně jednoho z domů je pomník toruňskému rabínovi Zvi Hirsch Kalischerovi (1795 až 1874), který dávno před zakladatelem sionistického hnutí Herzlem hlásal zahájení návratu zpět do země siónské, ale jeho argumenty byly čistě náboženské.

Po prohlídce starého města se můžete vydat přes most maršála Józefa Piłsudského na druhou stranu řeky Visly, kde se nachází písčitá pláž k rekreaci. Za ní je ruina hradu Dybów, který založil polský král Vladislav II. Jagellonský 1424 až 1428.

Pokud se rozhodnete v Toruni přespat, tak máte buď možnost přenocovat ve starém městě či v penzionech a hotelích kolem centra Toruně. Případně se můžete ubytovat například v kempu kousek od konce mostu maršála Józefa Piłsudského na břehu naproti starému městu Toruň. Mimo restaurace je u kempu i letní plovárna a pár minut chůze od kempu se nachází i hlavní vlakové nádraží v Toruni.

A až budete mít hlad či chuť na něco dobrého, tak v uličkách starého města Toruň naleznete nejen klasické polské restaurace, ale i restaurace s pokrmy z Gruzie, Kurdistánu či Ukrajiny a samozřejmě nechybí ani restaurace s českým pivem. Návštěva Toruně je tak nejen potěchou pro oko, ale i pro žaludek každého návštěvníka.