Kouřim

Kouřim Zdroj: Josef Čáslava

Kouřim
Klášterní Skalice
Lávka v Klášterní Skalici získala v roce 2015 ocenění Stavba roku střední Čechy
Lávka v Klášterní Skalici získala v roce 2015 ocenění Stavba roku střední Čechy
Kouřim
10
Fotogalerie

Dejte si repete! Aneb u jedné návštěvy Kutnohorska a Kolínska nezůstane

Nezdá se to a možná vás to zaskočí, ale mezi řekami Labem a Sázavou leží úžasná turistická oblast Kutnohorsko a Kolínsko – zkráceně KUKO! Že jste o ní nikdy neslyšeli? Tak to pojďme napravit a vyprávět si pár příběhů, které se zde odehrály.

Kolín asi znáte z pohádek o dvou medvědech, o Kutné Hoře jsme se všichni učili ve škole a není mnoho zahraničních turistů, kteří by si tohle město nezapsali do cestovatelského deníčku při svých cestách do České republiky. Kutnohorsko a Kolínsko je skvěle dostupná lokalita, která se pyšní hned 4 královskými městy. Zaujme vás historií spojenou s těžbou stříbra, úchvatnou architekturou, hrady i zámky a nabídne vám nádhernou krajinu jako stvořenou k cestování, toulkám přírodou, sportování, cykloturistice i pěším výletům a hlavně útěkům mimo civilizaci. Jinými slovy, kdo tu ještě nebyl, o hodně přišel!

Vydejte se s námi na výlet a poznejte tajemná místa Podlipanska. Podlipansko se rozprostírá v západním cípu Kutnohorska a Kolínska. Rozhodně si nenechte ujít návštěvu města Kouřim a slovanského hradiště Stará Kouřim, kde se odehrála dávná legenda O svatém Václavovi a knížeti Radslavovi. 

Další zastávkou by nepochybně měly být pozůstatky kláštera v Klášterní Skalici, které jsou památkou na nejvýznamnější počin české architektury lucemburského období ve venkovském prostředí.

V Klášterní Skalici najdete také jeden velmi zajímavý novodobý architektonický počin. Jde o dřevěnou duhovou lávku pro pěší a cyklisty, která získala v roce 2015 ocenění Stavba roku střední Čechy. Autorem návrhu je Ing. arch. Tomáš Kužel z atelieru 322. Přes lávku je vedena také trasa Středočeské ovocné stezky.

Pokud chcete vědět, jak dnes vypadá lipanské bojiště, kde padl Prokop Holý a kněz Prokůpek, tak byste neměli vynechat prohlídku mohyly bitvy u Lipan. Z Lipan se do Kouřimi ještě nevracejte, ale navštivte pověstmi opředený Kostelec nad Černými Lesy. Místní zámek skrývá tajemství rodu Smiřických. 

Další zajímavosti o Kutnohorsku a Kolínsku najdete na webu www.kutnohorskokolinsko.cz.

Sázavou po stopách sv. Prokopa

„Ten, který vítězí nad zlem“ – tak legendy popisují poustevníka, opata a jednoho z patronů České země sv. Prokopa. Jeho život je spojen s městem Sázavou, kde založil spolu s přemyslovským knížetem Oldřichem benediktinský klášter, který se stal centrem slovanské vzdělanosti. Pomyslnou kronikou Sázavského kláštera jsou malby v křížové chodbě konventu, který spravuje Národní památkový ústav. 

Tyto nástěnné obrazy byly objeveny v roce 2007, dosud se jich podařilo obnovit osm. Od léta se budou moci zájemci vybaveni chytrým telefonem s daty vydat památkou také na videoprohlídku, která jim ukáže třeba středověkou podobu kláštera nebo pověstnou svatoprokopskou jeskyni.

Návštěvníkům se letos otevře také Svatoprokopský poutní areál, který tvoří kostel sv. Prokopa a několik dalších budov Sázavského kláštera ve správě církve. Součástí bude nová expozice, která představí mimo jiné předměty z chrámového pokladu, včetně koflíku a lžíce, které měly patřit sv. Prokopovi.

Podrobnosti najdete na webu www. svprokop-sazava.cz.

Projekt „Rozvoj produktu Střední Čechy královské" byl realizován za přispění prostředků státního rozpočtu České republiky z programu Ministerstva pro místní rozvoj. 

Ministerstvo pro místní rozvoja