Proč jsou střední Čechy královské a kdo za tím stojí?

Proč jsou střední Čechy královské a kdo za tím stojí? Zdroj: Milan Dlouhý

Proč jsou střední Čechy královské a kdo za tím stojí?

Střední Čechy – chatařská velkoříše, útočiště „Pražáků“. Přirovnání, která mnohé z vás asi často napadnou. My vám ale o středních Čechách prozradíme dvě zajímavosti, které jste možná nevěděli a připravili se tak o cenné vědomosti.

Tak jako vše, i cestovní ruch potřebuje určité řízení a nasměrování. V letošním koronavirovém roce je tato potřeba citelnější než jindy. Každý z nás je takzvaným účastníkem cestovního ruchu, i když si to možná ani neuvědomuje. Jezdíte na víkend na chaty, kde prozkoumáváte okolní lesy? Jste účastník. Ráno je slunečno a vyrážíte na krátký výlet do nedalekého okolí? Jste účastník. Šéf vás poslal na služební cestu, jedete vlakem a spíte v hotelu? Jste účastník. Cestovní ruch má prostě velký zásah do běžného života každého z nás, i když si to možná nechceme přiznat. A také proto budou mít letošní restrikce v turismu vliv na každého. Jak ale proti záporným číslům a krizové situaci v cestovním ruchu bojovat?

Proč jsou střední Čechy královské a kdo za tím stojí?Proč jsou střední Čechy královské a kdo za tím stojí? | Středočeská centrála cestovního ruchu

Své o tom vědí i zaměstnanci organizace pojmenované Středočeská centrála cestovního ruchu. Že jste o ní ještě neslyšeli? To možná tak úplně není pravda. Jak už název napovídá, tato krajská příspěvková organizace spolupracuje s různými odborníky na poli cestovního ruchu a všemi prostředky se snaží zviditelnit střední Čechy jako to pravé dovolenkové místo na domácí i zahraniční půdě. Na začátku roku jste mohli navštívit její stánek na veletrhu cestovního ruchu Holiday World, za který obdržela cenu o nejzajímavější expozici. Ani Centrále se jarní lockdown nevyhnul a přesunul její pracovníky do online prostředí. Na Facebooku jste si tak mohli přečíst o jejich nejoblíbenějších místech středních Čech, tipy na méně známé lokality a na webu strednicechy.cz se objevil nový výletový modul plný okružních tras pro pěší, cyklisty i neohrožené motorkáře.

S menší verzí veletržního stánku jste se mohli po celé léto potkat téměř ve všech krajských, a také středočeských městech. Zaměstnanci Centrály ve spolupráci se středočeskými muzei vám tak dávali vědět, že jsou tady a v boji o vaši letní i podzimní dovolenou se nehodlají vzdát. A v neposlední řadě nezapomeňme ani billboardy a plakáty, na kterých známé osobnosti zvaly do středních Čech. I za tímto činem hledejme pracovníky krajské organizace.

Proč jsou střední Čechy královské a kdo za tím stojí?Proč jsou střední Čechy královské a kdo za tím stojí? | Středočeská centrála cestovního ruchu

Vraťme se teď ale trochu zpět v textu i v čase na začátek roku. Střední Čechy jsou krásný kraj s opravdu bohatou historií. Aniž bychom si to uvědomovali, plno míst je tu spojeno s naší národní identitou a odkazy na české krále a královny najdeme doslova na každém kroku. A právě proto na začátku roku Středočeská centrála cestovního ruchu představila značku Střední Čechy královské, která propojuje všechny způsoby, jak vás, jako potenciální návštěvníky, na tuto jedinečnost upozornit. Dávejte proto bedlivý pozor a jistě si této značky dříve či později sami všimnete.