Pohled z podhradí na Oravský hrad.

Pohled z podhradí na Oravský hrad. Zdroj: Lukáš Lhoťan

Během naší návštěvy zrovna dojížděl z okruhu transportér naplněný lidmi se slovenskou vlajkou v čele.
Do hradu se vstupuje podzemím.
Dřevěný chodník v Janošikove diery.
Františkova huť – technická památka v obci Nižná.
Jako poutač na projížďku v obrněném transportéru slouží jiný obrněný transportér u silnice u obce Nižná.
23
Fotogalerie

Navštivte slovenskou Oravu, kraj s bohatou historií a malebnou přírodou

Pokud máte rádi výšlapy, koupání, a to i v termální vodě, je pro vás i z okolí Prahy relativně dostupná oblast okolo Oravské přehrady. Naleznete zde zajímavé hrady, výšlapové trasy, ale i možnosti ke koupání v termálních koupalištích. Do tohoto krásného kouta Slovenska se snadno dostanete přímým vlakem z Prahy do Žiliny, či autem po trase Praha – Brno – Uherské Hradiště –Trenčín – Žilina za zhruba 4 až 5 hodin jízdy. Já osobně jsem v této oblasti strávil nádherný víkend koncem srpna loňského roku.

Do oblasti Oravské přehrady jsem vyrazil s kamarádem v sobotu ráno, a protože jsme jeli od Frýdku-Místku, vydali jsme se nejrychlejší cestou přes Polsko. V sobotu jsme si naplánovali návštěvu Oravského hradu, který se nachází v obci Oravský Podzámok. Mimo hradu v obci naleznete také muzeum historie lesnictví na Oravě nebo kostel svatého Jana Nepomuckého. V okolí je mnoho turistických tras i lyžařské areály. V obci se nachází také vlaková zastávka trasy vlaku z Kraľovan (nachází se na trati z Žiliny do Košic) do Trstené. 

Oravský hrad má bohatou historii. Jedná se o národní kulturní památku a je to jeden z architektonicky nejvýznamnějších hradu na Slovensku. Na místě dnešního hradu byly nalezeny doklady osídlení již z pravěku. První písemná zmínka o hradu je ze 13. století. Hrad se ubránil útokům husitů a byl postupně upravován a rozšiřován. Jeho současná podoba vznikla po přestavbě v 17. století. V roce 1800 vypukl na Oravském hradě požár, který ho značně poškodil. V první polovině 20. století na hradě probíhaly restaurátorské práce. Během závěru druhé světové války tady zřídila svou pozorovatelnu německá armáda, kterou při bojích ostřelovala postupující Rudá armáda svými raketomety Kaťuša, které poškodily i hradní komplex. V 50. a 60. letech 20. století proběhla další renovace hradu, po jejímž dokončení se hrad stal sídlem Oravského muzea. Samotný hrad se dělí na tři úrovně – horní hrad (nejstarší část), střední hrad a dolní hrad.

Návštěvník hradu by se měl připravit na to, že bude velmi často šplhat po schodech do jeho vyšších pater. Výhled, jímž za to bude odměněn, však za trochu námahy stojí. Hrad je navíc využíván i pro kulturní aktivity. Natáčely se zde různé filmy a naleznete tu i etnografickou a přírodovědnou výstavu, včetně místních zvláštností, jako bylo třeba dvouhlavé tele. 

Z Oravského hradu jsme poté s kolegou vyrazili přes Tvrdošín a Trstenou do obce Oravice, kde jsme již měli domluvené ubytování v autokempu. V Oravici naleznete dvě termální koupaliště. Jedno je obecní s přijatelným vstupným a jedná se o dva bazény hned pod autokempem (celodenní vstupné stálo 5 euro). Druhým je luxusnější aquapark o něco dále od autokempu. Mimo koupáni v termální vodě a procházek po okolních kopcích můžete v této oblasti v zimě i lyžovat v několika lyžařských střediscích.

Při delší zacházce se můžete jít podívat do Tiché doliny na vodopády či si zajet k Oravské přehradě, kde naleznete Slanický ostrov umění - Oravskou galerii. Případně se můžete ubytovat v okolí oravské přehrady v množství kempů a užívat si vodních sportů. V městečku Tvrdošíně naleznete i památku UNESCO - kostel Všech svatých, což je dřevěný římskokatolický kostel z konce 15. století. My s kolegou jsme strávili sobotní večer v autokempu s partou motorkářů, kteří zde měli svůj sraz, a druhý den ráno jsme si šli užít termální koupání a projít se po okolí.

Poté jsme vyrazili již zpět domů na Moravu. Tentokrát jsme jeli směrem na Žilinu a navštívili jsme ještě technickou památku Františkovu huť z roku 1836 u obce Nižná. Nedaleko od huti je možnost se i projet v obrněném transportéru. Poté jsme se vydali k oblasti zvané Jánošíkove diery (také někdy nazývané jen Diery), což je soustava soutěsek a vodopádů. Jedná se o součást Národního parku Malá Fatra. V prostoru soutěsek jsou vybudované chodníky a naučná stezka. 

Po prohlídce soutěsek jsme se již vydali přímo domů. Vzhledem k těmto příjemným zážitkům během pobytu na Oravici se ale do této oblasti rozhodně chci vracet, minimálně k příjemnému, nenáročnému prožití víkendového odpočinku a lenošení v termálních vodách. V okolních kopcích naleznete i několik zajímavých trosek hradů. Například nedaleko Žiliny stojí na skále nad řekou Váh hrad Strečno.