Busta prezidenta Havla vznikla v roce 1990. Kvůli tomu, že byl její autor Jaroslav Bocker podezřelý ze spolupráce s StB, objevila se v hale radnice v Plzni-Křimicích  až letos v říjnu.

Busta prezidenta Havla vznikla v roce 1990. Kvůli tomu, že byl její autor Jaroslav Bocker podezřelý ze spolupráce s StB, objevila se v hale radnice v Plzni-Křimicích až letos v říjnu. Zdroj: ČTK / Petr Eret

Havlovu pověst počátkem 90. let poškodilo spojenectví s komunistou Mariánem Čalfou (první zleva)
Jan Fischer (vpravo) se obklopil bývalými spolupracovníky  Václava Havla. Za to si od Havlových přátel vysloužil tvrdou kritiku.
Lidé kolem Havla. Knihovnu nesoucí jméno Václava Havla financuje miliardář Zdeněk Bakala.
Mezi Havlovy důvěrníky dlouho patřil hudebník Michael Kocáb.
Herečka Eva Holubová byla a stále je jednou z nejvášnivějších zastánkyň bývalého prezidenta. Její počínání však někdy působí kontraproduktivně.
9
Fotogalerie

Co zůstalo po Havlovi

„Kdyby tu byl Havel, tak by to nedopustil,“ slýchá teď na ulici někdejší disidentka Petruška Šustrová. „To je samozřejmě legenda, ale je to legenda, která reálně vzniká,“ říká novinářka, jež Havla znala od konce 60. let. Od smrti bývalého prezidenta uplynul teprve rok, ale už teď je jasné, že z jeho intelektuálního odkazu vystupují především tolikrát vysmívané morální apely. Kromě Havlových přátel jsou tu však i lidé, kteří se jeho odkazu snaží zmocnit. „Přiživit se na mrtvole,“ říkají tomu Havlovi blízcí.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!