Další problém Huawei: Zaměstnanci čínské firmy pomáhali africkým vládám sledovat opozici

Zaměstnanci čínské firmy Huawei minimálně ve dvou případech pomohli africkým vládám sledovat jejich politické oponenty, uvedl americký Wall Street Journal. Technici Huawei podle výpovědi několika vysoce postavených vládních úředníků Ugandy a Zambie využívali mobilních dat ke sledování polohy a nabourali se do konverzací a účtů na sociálních sítích členů opozice. Čínské firma veškerá obvinění popírá.

Firma Huawei v Ugandě pomohla policii proniknout do soukromých konverzací populárního hudebníka a nově také politika Bobiho Winea. Na základě objevených informací bezpečnostní složky hudebníka společně s několika jeho podporovateli zatkly a překazily jeho plány na uspořádání politického mítinku.

V Zambii prý zaměstnanci Huawei pomohli vládě získat přístup do telefonu a na facebookový účet blogerů kritických k prezidentovi země. Díky práci dvou expertů Huawei je policie vypátrala a zatkla. Vládnoucí Vlastenecká fronta krátce po zatčení na své facebookové stránce explicitně napsala, že jí s nalezením blogerů pomohli „čínští experti z Huawei“.

Huawei obvinění odmítla jako „ničím nepodložená a mylná“. Vnitřní pravidla společnosti zaměstnancům zakazují účastnit se jakýchkoli aktivit, která by ohrozila data a soukromí zákazníků a uživatelů nebo by porušila zákony, napsal technologický gigant ve vyjádření, podle kterého žádné pochybení neukázalo ani vnitřní vyšetřování.

Společnost Huawei je hlavním provozovatelem mobilních datových sítí v Africe, tamnímu trhu dominuje také z hlediska bezpečnostních sledovacích technologií, které dodává vládám.