Jaromír Jágr doslova vystřílel Kladnu extraligu

Jaromír Jágr doslova vystřílel Kladnu extraligu Zdroj: Michal Beránek (Sport)

Proč je Jaromír Jágr vyvolený, proč dokáže zázraky a proč jede se Zemanem do Číny

V Česku prakticky neexistuje člověk, který by nevěděl, kdo to je Jaromír Jágr (47). Hokejista, kterého z Čechů možná už nikdo v tomto oboru nepřekoná. Živoucí legenda, muž vyvolený. Dokázal to i teď, když svůj tým Rytíři Kladno dovedl se spoluhráči opět do nejvyšší hokejové soutěže a přispěl k tomu několika mimořádnými kousky. Teď Jágra čeká další úkol – jede s prezidentem Milošem Zemanem do Číny. Někteří ho za to kritizují, podívejme se proto, o co jde.

Jaromír Jágr se sice motá kolem některých politiků již mnoho let, ale vždy tvrdil, že vlastně se žádnou stranou „nic“ nemá. Proč to tedy dělá? „Nejsem vyvolený, cestu přes moře jako Mojžíš nedokážu udělat. Dělám ale pro kladenský hokej vše, co umím,“ říkal mi minulý rok, když jsme se potkali u rozhovoru. Marian Jelínek, jeho někdejší dlouholetý blízký spolupracovník (rozhovor s ním si můžete přečíst v novém vydání tištěného Reflexu – pozn. autora) k tomu dodává: „Jágr miluje hokej jako hru a zároveň z něj chce dostat co nejvíc – gólů, peněz, obdivu, slávy.“ Protože Jágr je dnes i majitelem kladenského klubu, a i předtím mu vždy pomáhal, spolupracuje na určité úrovni i s politiky. Tam hledejme pravou příčinu toho, proč pojede se Zemanem do Číny.

Jágr kdysi patřil k jedněm z největších sponzorů ODS, jeho dary bývaly ročně v milionech korun. Nechal se také vyfotit v letech 2004 či 2008 na billboardy a tím podpořil občanské demokraty. Ti z titulu svých funkcí na oplátku v Kladně pomáhali financovat hokejový klub i provoz stadionu.

To samé platí o jeho spolupráci s Andrejem Babišem. Jágrova reklama na babišovské Vodňanské kuře v roce 2013 byla součástí dohody s politickým oligarchou, který za to podpořil hokejovou mládež v Kladně. Velmi diskutabilní ale byla v srpnu 2017 Jágrova návštěva Babišovy farmy Čapí hnízdo, protože kvůli dotacím na ní je český premiér obviněný. Že by byl ale Jágr na stejné vlnové délce právě s Babišem, tomu nevěřme. Pro oba ale byla vzájemná spolupráce výhodná.

Cesta s Milošem Zemanem do Číny je také svým způsobem výhodná pro prezidenta, protože Češi si to mohou vyložit jako přímou podporu hlavy státu, která je kontroverzní a pro část veřejnosti nestravitelná. Jenže Jágr se nad to podle všeho dokáže povznést, protože větší legendou zůstane navždy on, ne Zeman.

Slavný hokejista jede do Číny především kvůli tomu, že by se měl stát jednou z tváří zimních olympijských her, které se uskuteční v Číně v roce 2022. Má to svůj vážný důvod. Byl jsem minulý rok na olympiádě v Jižní Koreji a pořadatelům se přes všemožné snahy nepodařilo pro místní lidi zpropagovat hokej tak, aby to přežilo samotnou dobu olympiády. Je to prostě pro ně něco cizího, málo známého. To ještě ve větší míře platí pro Číňany. Zapůsobit přes známou hokejovou tvář, jakou bezesporu Jágr je, by se to mohlo možná změnit.

Nehledejme proto v Jágrově cestě do Číny podporu Zemana (to už hokejistovi někteří lidé vášnivě vyčítají), ale spíše snahu využít situaci k tomu, aby to mělo své „hokejové dopady“. Třeba Jaromír Jágr najde v Číně silného sponzora pro svůj klub, který bude teď po postupu do nejvyšší soutěže potřebovat více peněz. Ostatně Jágr už byl v minulosti reklamní tváří jedné z nejvlivnějších firem světa, čínského Huawei.

Jak již bylo řečeno – Jaromír Jágr hokej miluje a udělá pro něj vše možné i nemožné. Proto jede s prezidentem Zemanem do Číny. Určitě bude za to i kritizován, ale slavné hokejové celebritě to může být jedno. Nehledejme v jeho cestě do Číny proto něco, co tam najít nelze.