Snímky Paoly Paredes jsou hrané rekonstrukce podle vyprávění bývalých „pacientů“ klinik na převýchovu homosexuálů.

Snímky Paoly Paredes jsou hrané rekonstrukce podle vyprávění bývalých „pacientů“ klinik na převýchovu homosexuálů. Zdroj: Paola Paredes

Odmítnutí jídla je považováno za znevažování autority zaměstnanců. Musí být potrestána před všemi ostatními.
Pod dohledem terapeuta jsou dívky přinuceny obléct si krátké sukně, nanést make-up, a obout vysoké podpatky. Poté se učí chodit jako "pravé ženy".
Mladé ženy potvrdily, že byly znásilněny mužskými zaměstnanci. Jednalo se o část "léčebného programu" homosexuality.
Pacientky jsou pozorovány, jestli si aplikují make-up správným způsobem.
Součástí denního režimu je i cvičení. Zřízenci na vězenkyně křičí dokud nevykonají daný počet dřepů a kliků.
16
Fotogalerie

Život uvnitř klinik „léčících“ homosexualitu zachycen na drsných fotografiích

Paola Paredes se před třemi lety přiznala rodině ke své sexuální orientaci. Bylo to pro ni velmi těžké, i proto, že její rodiče jsou římští katolíci. Dlouhá rozmluva ale nakonec dopadla dobře a fotografka má s nejbližšími stále dobré vztahy. Někteří ekvádorští homosexuálové ale končí úplně jinak. Konkrétně na klinikách, kde se je na příkaz rodičů snaží „převychovat“. A to pomocí bití, odpírání jídla a „nápravného“ znásilňování.

„Ta představa, že bych mohla být zavřená na jedné z těchto klinik, mě neopouštěla po několik let. Hluboko uvnitř jsem věděla, že s tím musím něco udělat,“ řekla v rozhovoru pro Huck magazine Paola.

Mladá fotografka strávila dlouhé měsíce posloucháním příběhů od bývalých pacientů a nakonec se na jednu z klinik vydala sama, přičemž její rodiče předstírali potenciální zákazníky.

„Abych se přiznala, tak jsem byla úplně vyděšená, strašně jsem se potila a třásla celou tu dobu. Byly i případy, kdy lidé po přijetí do těchto klinik prostě zmizeli. Součástí léčby je bití, odpírání jídla, polévání ledovou vodou, svazování a nucení do modliteb.“

Navenek se kliniky tváří jako léčebny pro alkoholiky a drogově závislé, ale za poplatek od rodičů přebírají homosexuály, těhotné teenagerky, a dokonce i prostitutky.

Paola Paredes nechtěla bývalé pacienty vystavovat stresu při rekonstrukcích jejich vyprávění, a tak na focení raději najala zkušené herce. Jenže i ti prý končili po práci pravidelně v slzách.

„Když jsem s tím začala, hnala mě dopředu touha ty kliniky zavřít. Teď už je mi jasné, že to bylo úplně naivní. Po dlouhém bádání a rozhovorech s aktivisty, celými organizacemi a právníky mi došlo, že zavření těch míst je takřka nemožné. Jsou jako mafie, obrovská síť kontaktů a spousta korupce. Jedinou věcí, kterou můžeme udělat, je vzdělávat lidi, učit je pochopení a toleranci,“ říká Paola Paredes.

Její fotografie si můžete prohlédnout v galerii: