Britští poslanci chystají revoluční krok: Chtějí obejít Mayovou a převzít kontrolu nad brexitem

Tři pozměňovací návrhy k "neutrálnímu" usnesení vlády vybral předseda britské Dolní sněmovny John Bercow pro dnešní večerní hlasování o dalším postupu kolem brexitu. Všechny se snaží jistým způsobem převést kontrolu nad procesem britského odchodu z Evropské unie do rukou poslanců. Největší zlom by přineslo schválení dodatku, který požaduje už ve středu prostor pro sérii hlasování dolní komory o různých variantách vývoje.

Opatření předložil ve spolupráci s řadou kolegů včetně poslanců Labouristické strany konzervativec Oliver Letwin. Jde v zásadě o kopii předchozích snah poslanců vynutit si možnost předkládat své návrhy vyústění brexitu, přičemž 14. března byl podobný dodatek k vládnímu usnesení poražen rozdílem pouhých dvou hlasů.

Letwinův návrh by narušil tradiční fungování dolní komory britského parlamentu a dal by řadovým poslancům ve středu odpoledne prostor předkládat vlastní brexitové plány. Po velmi těsném neúspěchu minulé verze tohoto opatření dnes komentátoři snaze poslanců "převzít nad brexitem kontrolu" připisují značnou šanci na schválení.

Deadline vyprší už za čtyři dny 

Britská premiérka Theresa Mayová dnes před poslanci uvedla, že vláda inciativu Letwina a dalších nepodpoří, a vyjádřila pochybnosti, zda tento postup může vést k nalezení východiska ze současné krize. De facto zástupce ministerské předsedkyně David Lidington nicméně později řekl, že pokud návrh ve sněmovně získá většinu, vláda ve středu "sondovací" hlasování poslanců umožní. Zároveň však není jasné, zda by výsledek tohoto procesu kabinet přijal jako vládní politiku.

I další dva poslanecké návrhy vybrané Bercowem pro večerní hlasovací blok byly předloženy ve snaze umožnit parlamentu více formovat podobu brexitu. Dodatek šéfa labouristů Jeremyho Corbyna žádal vládu, aby tento týden vyhradila na plénu sněmovny dostatek času "pro nalezení většiny pro jiný přístup". Labouristé ale na začátku hlasovacího bloku nakonec Corbynův návrh stáhli.

Jako poslední přijde na řadu opatření z dílny labouristky Margaret Beckettové. To kabinetu ukládá, aby během posledního týdne před britským odchodem z unie nechal poslance hlasovat o tom, zda si přejí jeho další odklad, nebo brexit bez dohody.

V Británii zatím stále platí zákon, že země opouští evropský blok o půlnoci SEČ z pátku na sobotu 30. března. Ve středu by se ale mělo hlasovat o úpravě tohoto termínu v britském právu na základě rozhodnutí ze summitu Evropské rady. Jako skutečný brexitový deadline je tak nyní označován 12. duben.