Video placeholde
Věra Bílá
Zemřela romská zpěvačka Věra Bílá
Zpěvačka Věra Bílá
Zpěvačka Věra Bílá
Zpěvačka Věra Bílá
9
Fotogalerie

Vyprodané haly po celém světě vyměnila za hrací automaty. Připomeňte si slavné hity Věry Bílé

Na přelomu tisíciletí byla ve světě nejznámější českou zpěvačkou. Koncertovala v Bílém domě, vyprodané pařížské Olympii, opeře v Madridu a v newyorské Carnegie Hall. Na její dobývání hudebního světa spolu s rokycanskou kapelou Kale se dodnes vzpomíná s obdivem i nepochopením, jak takhle rozjetá kariéra mohla tak špatně skončit. Naposledy se o comeback pokusila loni, což zachycuje dokument České televize nazvaný Poslední naděje Věry Bílé. Místo happy endu ale sledujeme její pád na ještě hlubší dno. Ukázku z dokumentu najdete ve videu. Písně z jejího mnohem veselejšího období pak najdete v článku.

Ve věku 64 let dnes ráno zemřela v plzeňské fakultní nemocnici zpěvačka Věra Bílá. Informoval o tom server Romea.cz. Bílá byla na přelomu tisíciletí nejznámější zpěvačkou z Česka ve světě, proslavila se zejména vystupováním se skupinou Kale. Před lety vyprodala i pařížskou Olympii a v Bílém domě zpívala americkému prezidentovi Billu Clintonovi. Podle webu byla zpěvačka hospitalizována v pondělí večer a příčinou její smrti byl infarkt.

Snahu zpěvačky o návrat na pódia loni zmapoval i dokument Ostravského studia České televize. Režisér David Vondráček ve snímku Poslední naděje Věry Bílé po dva roky zachycoval zpěvaččiny životní peripetie poté, co opustila kapelu Kale, zadlužila se a zemřel jí syn i manžel. Zpěvačka přesto stále věřila, že se jí podaří znovu nastartovat hudební kariéru.

Tady jsou její nejslavnější písně z doby, kdy dobývala hudební svět:

Věra Bílá & Kale - Ma dža ňikhaj

Věra Bílá & Kale – Paš o panori

Věra Bílá - O poštaris avel + Mamo, dado

Věra Bílá, Zuzana Navarová & Bára Hrzánová - Sakorati