Psychiatr Cyril Höschl

Psychiatr Cyril Höschl Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Zeman si vymyslel výrok prof. Höschla o Babišovi mladším, ředitel Národního ústavu duševního zdraví protestuje

V dnešním rozhovoru MF Dnes se prezident Miloš Zeman dopustil vážné manipulace s fakty ve prospěch svého chráněnce, předsedy vlády Andreje Babiše. Na otázku týkající se pobytu jeho syna na Krymu a jeho „uklizení“ do Švýcarska odpověděl prezident doslova: „Tak pro mě je tato záležitost uzavřena prohlášením pana profesora Cyrila Höschla, který je ředitelem Národního ústavu duševního zdraví. A ten jasně konstatoval, že mladý Babiš trpí schizofrenií.“ Cyrilem Höschlem jako autoritou se oháněl ve sněmovní řeči během rozpravy o vyslovení nedůvěře kabinetu i premiér Andrej Babiš.

Problém spočívá v tom, že podobně, jako když obvinil Ferdinanda Peroutku z článku, oslavujícího Adolfa Hitlera, těžko bude prezident „dohledávat“ i zmíněný výrok profesora Höschla. Ten totiž Reflexu na otázku, jestli takové prohlášení vydal, řekl: „Nejenže jsem nikdy nic takového neřekl, ale ani jsem dokonce nikde nepotvrdil ani nevyvrátil, že Andrej Babiš jr. u nás byl. Musím se proti tvrzení prezidenta ohradit, mohl bych totiž v opačném případě ztratit důvěru mnoha pacientů, kteří se podobným zveřejňováním diagnózy cítí ohroženi.“

Na otázku, z jakého zdroje prezident čerpal své tvrzení, že ředitel Cyril Höschl vydal prohlášení, v němž potvrdil schizofrenii Andreje Babiše jr., odpověděl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček: „Vedení NÚDZ prověřilo všechny zprávy, které v daném období MUDr. Protopopovová napsala, a shledalo, že v nich nedošlo k žádnému pochybení. Prof. Höschl uvedl, že MUDr. Protopopovová v inkriminovaném období má zprávy a dokumentaci v pořádku.“ K prezidentově citovanému prohlášení profesora Höschla a žádosti, aby doložil citaci, že Andrej Babiš jr. trpí schizofrenií, se Jiří Ovčáček nevyjádřil.

Takže stále platí, že jediný, kdo první a veřejně promluvil o duševním zdraví Andreje Babiše jr., je jeho vlastní otec.