Když Griselda Blanco v 70. letech zakládala drogový kartel, který jako první pronikl na americký trh, Pablo Escobar kradl auta a náhrobky.

Když Griselda Blanco v 70. letech zakládala drogový kartel, který jako první pronikl na americký trh, Pablo Escobar kradl auta a náhrobky. Zdroj: Archiv

Američanka Gertrude Lithgoe se narodila v roce 1888 jako desáté dítě do rodiny britských imigrantů. Brzká smrt matky ovlivnila chod početné domácnosti a Gertrude v dětství pravděpodobně trpěla nedostatkem něhy a pozornosti.
Nepozorný kolemjdoucí by mohl Kath Pettingill považovat za typickou babičku. Bližší přezkoumání by ale odhalilo hrozivě působící skleněné oko, ke kterému Kath přišla po přestřelce kvůli dluhům jednoho ze svých synů.
Když Griselda Blanco v 70. letech zakládala drogový kartel, který jako první pronikl na americký trh, Pablo Escobar kradl auta a náhrobky.
Američanka Gertrude Lithgoe se narodila v roce 1888 jako desáté dítě do rodiny britských imigrantů. Brzká smrt matky ovlivnila chod početné domácnosti a Gertrude v dětství pravděpodobně trpěla nedostatkem něhy a pozornosti.
4
Fotogalerie

Královny zločinu: Kdo byly ženy ve vedení nejhrozivějších zločineckých kartelů 20. století

Kolumbijka Griselda Blanco, Australanka Kath Pettingill a Američanka Gertrude Lithgoe se do dějin nezapsaly geniálními vynálezy, výjimečným talentem nebo neobyčejnou krásou. Co je od svých současnic odlišovalo, byla především mazanost, vychytralost a nemilosrdnost. Staly se vůdkyněmi kriminálních gangů obchodujících s alkoholem, drogami i lidským masem. Kdo byly královny zločinu 20. století?

Kokainová kmotra Griselda Blanco

Když Griselda Blanco v 70. letech zakládala drogový kartel, který jako první pronikl na americký trh, Pablo Escobar kradl auta a náhrobky. Na počátku historie pašování drog do Spojených států tak překvapivě stála žena.

Smrtí Griselda poprvé vyhrožovala svému vrstevníkovi v chudinské čtvrti Medellínu v jedenácti letech. Ve třiceti zabila kvůli penězům svého prvního manžela, se kterým měla tři děti. S druhým mužem Albertem Bravou následně odjela položit základy pašerácké sítě do Queensu v New Yorku.

S rostoucí sítí dealerů a stovkami kilogramů kokainu objevujícími se na americkém trhu se o Griseldu začala v polovině 70. let se stále větší intenzitou zajímat federální policie. Vrátila se proto do Bogoty, odkud obchod kontroloval její manžel. Hádka o peníze skončila kulkou v Griseldině břichu a Bravovou smrti.

Během následujících let proměnila Griselda floridské Miami v centrum obchodu s drogami Severní Ameriky. Tou dobou vydělávala 80 milionů dolarů měsíčně. Vynalezla zde také způsob nájemného vraždění vykonávaný z rychle projíždějící motorky. Za oběť mělo Griseldině kartelu padnout v Miami několik stovek lidí.

Spravedlnost Kolumbijku dostihla v roce 1985. V americkém vězení strávila 19 let. V roce 2004 byla po propuštění deportována zpět do Kolumbie. Poklidného důchodu se ale nedočkala. Byla zavražděna krátce po návratu. Zastřelili ji z motorky, když vycházela z masného krámu.

Australská matróna Kath Pettingill

Na krátko střižené šedé vlasy a volné oblečení. Nepozorný kolemjdoucí by mohl Kath Pettingill považovat za typickou babičku. Bližší přezkoumání by ale odhalilo hrozivě působící skleněné oko, ke kterému Kath přišla po přestřelce kvůli dluhům jednoho ze svých synů.

Kath se v Austrálii přezdívá „babička zlo“. Začínala jako prostitutka, brzy se ale vyšvihla na provozní několika nevěstinců. Do portfolia si během rození deseti dětí přidala také obchod s narkotiky a zbraněmi, ozbrojené loupeže a vedení jednoho z nejobávanějších kriminálních gangů Austrálie.

Její synové mají na svědomí desítky vražd. Za některé byli odsouzeni, některé zůstaly díky právnické praxi jednoho z Kathiných synů nepotrestány. Největší sláva Pettingilových z 80. let je však dávno pryč. Sama Kath za své činy ve vězení nikdy neseděla. Dnes jí je 83 let. Bylo o ní dokonce natočeno několik dokumentárních filmů.

Královna Baham Gertrude Lithgoe

Nejméně násilný osud ze tří velkých kmoter zločinu 20. století měla Američanka Gertrude Lithgoe. Gertrude se narodila v roce 1888 jako desáté dítě do rodiny britských imigrantů. Brzká smrt matky ovlivnila chod početné domácnosti a Gertrude v dětství pravděpodobně trpěla nedostatkem něhy a pozornosti.

V mládí pracovala jako stenografka v Kalifornii a později v New Yorku. Práce jí ovšem připadala nudná, po vyhlášení prohibice v roce 1919 proto začala pracovat pro londýnského exportéra alkoholu.

Překladištěm na pašerácké trase do Ameriky se stalo hlavní město Baham Nassau. Jeho královnou nebyl během prvních let prohibice nikdo jiný než Gertrude. Poměr kvality a ceny alkoholu nabízeného Gertrude brzy donutil všechny pochybovače zapomenout na předsudky vůči ženám. Tomu, kdo její autoritu ve městě nerespektoval, brzy domluvila výhružkou pistolí. Gertrudě se v té době dvořil mimo jiné slavný pašerák rumu Bill McCoy.

Extrémně výdělečný byznys narazil po třech letech, kdy začal být dovoz skoro miliónu litrů alkoholu na Bahamy podezřelý státním autoritám. Ty usoudily, že takové množství není pro obyvatele, kteří si předtím vystačili s 50 tisíci litry, potřebný.

Gertrude věděla, kdy se stáhnout. S pašeráctvím alkoholu přestala a začala s legálním podnikáním. Dožila se 86 let.

Podívejte se na fotoglaerii královen zločinu: