Nový vodíkový vlak testují v Německu.

Nový vodíkový vlak testují v Německu. Zdroj: Alstom

Revoluce v dopravě: Německo testuje první vlaky na vodíkový pohon

Francouzská firma Alstom začala v minulých dnech testovat v německé spolkové zemi Dolní Sasko první dva vlaky s vodíkovým pohonem. Budou jezdit mezi městy Cuxhaven, Bremerhaven, Bremervörde, a Buxtehude. Předpokládá se, že do roku 2021 dodá společnost dalších 14 podobných vlaků, které se jmenují Coradia iLint.

Německo tak startuje další velký projekt v oblasti obnovitelných energií. Záměrem je další snižování škodlivých emisí. Jak upozorňují odborníci, problémem ale může být obtížné skladování vodíku, který vlaky pohání. Na rozdíl od jiných systémů je ovšem doplnění paliva rychlé. Otázkou jsou i velké náklady na nové vodíkové vlaky.

Stát Dolní Sasko i federální orgány v rámci „Národního inovačního programu pro technologie vodíkových a palivových článků“ podpořily nákup 14 vlaků částkou 81 milionů euro.

 

Firma Alstom zatím nechce prozradit všechny podrobnosti o projektu vodíkových vlaků, ale odborníci jim předpovídají velkou budoucnost. Testovací projekt má být dokončen v roce 2021.

Na jedno doplnění paliva by vlak měl ujet kolem 1000 kilometrů a jeho maximální rychlost je 140 kilometrů za hodinu. Měl by se tedy používat spíše na kratší vzdálenosti. Výhodou je i to, že provoz je velmi tichý.