Ruský vojenský letoun Il-20 - Ilustrační snímek

Ruský vojenský letoun Il-20 - Ilustrační snímek Zdroj: Wikimedia

Sýrie omylem sestřelila ruský letoun. Moskva viní Izrael a vyhrazuje si právo na odvetu

Syrská protivzdušná obrana omylem sestřelila ruský vojenský letoun Il-20. Za ruským strojem se totiž kryly izraelské stíhačky, které ostřelovaly cíle v Sýrii. Oznámilo to dnes ruské ministerstvo obrany. Vinou Izraele podle mluvčího ministerstva zahynulo 15 ruských vojáků. Rusko pohrozilo Izraeli přiměřenými odvetnými kroky, uvedly ruské tiskové agentury.

"Hodnotíme provokativní počínání Izraele jako nepřátelské. V důsledku nezodpovědného počínání izraelských vojáků zahynulo 15 ruských vojáků. To naprosto neodpovídá duchu rusko-izraelského partnerství," řekl mluvčí ministerstva Igor Konašenkov. "Vyhrazujeme si právo na adekvátní odvetné kroky," dodal generálmajor Konašenkov podle agentury TASS.

Izrael předem nevaroval velení ruského uskupení v Sýrii a o své akci jej uvědomil "méně než jednu minutu před úderem, což neumožnilo stáhnout ruský letoun do bezpečí", řekl Konašenkov podle agentury RIA Novosti. Il-20 byl podle něj sestřelen raketou S-200.

Ruské ministerstvo původně oznámilo, že pohřešuje vojenský letoun se 14 vojáky na palubě, který se ztratil nad Středozemním mořem. Armáda s letounem ztratila spojení v době, kdy syrské vládní jednotky zneškodnily rakety, které mířily na syrské pobřežní město Latákíju. Výzvědný letoun Il-20 zmizel v pondělí kolem 23:00 moskevského času (22:00 SELČ), když se vracel na leteckou základnu Hmímím zhruba 35 kilometrů od syrského pobřeží.

Podle ruské armády se letadlo ztratilo z radarů zhruba v době útoku izraelského letectva na syrskou Latákíju a vypuštění raket z francouzské fregaty Auvergne, která se plaví u syrských břehů.

V ruských médiích se mezitím objevily dohady, že Il-20 mohly sestřelit čtyři izraelské stíhačky F-16 útočící na armádní sklady u Latákíje, anebo - jak uvedla americká televize CNN s odvoláním na americké vojáky - omylem syrská protivzdušná obrana, která při odrážení izraelského náletu vypálila několik raket. Ty Sýrii dodalo Rusko před několika lety.

Damašek se dosud zdržuje vyjádření, stejně jako izraelské ozbrojené síly; ty uvedly, že nekomentují "zprávy z ciziny".

Francie mezitím prohlásila, že nemá se zmizením ruského stroje nic společného. "Popíráme jakékoliv zapojení," řekl agentuře Reuters plukovník Patrik Steiger.

Účast na úderech proti Sýrii popřel také Pentagon.

Zpravodajský server Newsru.com upozornil, že incident s Il-20, údajně omylem sestřeleným ruskou raketou, se časově shoduje s novou zprávou ruského ministerstva obrany o malajsijském boeingu, omylem sestřeleném také ruskou raketou v létě 2014 nad Donbasem na východě Ukrajiny. "Obě tragické náhody - sestřelený boeing a sestřelený Il-20 - jsou těsně spjaty otázkou přiznání, anebo nepřiznání chyby," poznamenal.

Il-20, v kódu NATO zvaný Coot (Lyska), slouží k radioelektronickému průzkumu a boji; vybaven je infračerveným skenerem, optickými senzory a radiolokátorem s bočním vyzařováním. Vyvíjel se od roku 1965 na základě civilního dopravního letounu Iljušin Il-18D, umožňující v nejkratší době a s minimálními náklady vytvořit průzkumný stroj, vybavený speciálním zařízením. Prototyp Il-20 se vznesl do vzduchu poprvé v létě 1969. Od těch dob byl několikrát modernizován, naposledy v této dekádě. V Sýrii se podle serveru osvědčil při koordinaci náletů ruského letectva a střel s plochou dráhou letu Kalibr.

Rusko je spojencem syrské vlády a do tamních bojů se zapojilo v roce 2015. S jeho a íránskou pomocí se vládním jednotkám podařilo vybojovat zpět asi dvě třetiny území. Od roku 2011 ze Sýrie uprchlo přes pět milionů lidí a o život přišlo více než 350.000 lidí.