Švýcarská poslankyně Barbara Keller-Inhelder při schůzích parlamentu nemluví, prý je to divadlo

Švýcarská poslankyně Barbara Keller-Inhelder při schůzích parlamentu nemluví, prý je to divadlo Zdroj: keller-inhelder.ch

Švýcarská poslankyně neřekla tři roky na schůzích parlamentu ani slovo. Má k tomu zvláštní důvod

Barbara Keller-Inhelder (49), atraktivní členka Švýcarské lidové strany, se stala 30. listopadu 2015 poslankyní Národní rady (dolní komora parlamentu). Od té doby ale na žádné schůzi zákonodárného sboru neřekla ani slovo. Když na to v minulých dnech upozornila média, řekla, že nechce vystupovat, protože by to bylo jen „divadlo pro média“. Všechno, co se prý na schůzích parlamentu odhlasuje, je podle ní i tak domluvené předem.

Veřejnost má na celém světě pocit, že politici v parlamentech hovoří velmi rádi a často. Ne vždy je to ale pravda. Například český premiér v demisi Andrej Babiš několikrát zopakoval, že „sněmovna je žvanírna“. A švýcarská poslankyně Barbara Keller-Inhelder z kantonu Sankt Gallen je jiným extrémem. Za 450 hodin rozprav v tomto volebním období neřekla v Národní radě ani jedno slovo.

„Je to vědomé rozhodnutí, protože řečnění v parlamentu nic nezmění. Rozhodnutí jsou přijata dlouho předtím ve výtvorech a jiných setkáních,“ řekla Keller-Inhelder televizi RTS, která přišla s informací, že poslankyně na jednáních mlčí a mlčí.

Nejvýřečnější poslanec už v tomto volebním období mluvil 499 minut

„Vždy v osm ráno obdržíme program a podle něj je jasné, jak a proč budeme hlasovat. Pár slov na schůzi parlamentu by bylo jen divadlem pro média,“ řekla poslankyně Švýcarské lidové strany a dodala, že dává přednost dvoustranným rozhovorům a jednáním v zákulisí.

Nejčastějším řečníkem parlamentu je Karl Voglerof z Křesťansko-demokratické lidové strany Švýcarska (CVP/PDC). Ten už v tomto volebním období hovořil 499 minut, tedy více než osm hodin. Nejvýřečnější ženou je pak Lisa Mazzone ze strany Zelených. Ta hovořila už 393 minut, tedy přes šest a půl hodiny.