Skytská helma ze 4. století př. n. l.

Skytská helma ze 4. století př. n. l. Zdroj: Muzeum Allarda Piersona

Velký spor o ukrajinský poklad. Vrátí se na Krym, nebo na Ukrajinu?

Anexe Krymského poloostrova má svůj dopad i v oblastech, které by nám při pomyšlení na Krym vůbec nepřišly na mysl. Jednou takovou oblastí je nizozemské muzeum, které vystavuje ukrajinský státní poklad. Před ruskou anexí se tento poklad nacházel právě na Krymu. Nizozemsko jej tam ale nevrátí.

Výstava s názvem “Krym - zlato a tajemství Černého moře” byla v amsterodamském historickém muzeu Allarda Piersona vystavena ještě před ruskou anexí Krymu v roce 2014. Zapůjčena byla oficiální cestou. Po dvou letech se mají cennosti z barvité historie Krymu vrátit zpět na poloostrov, odkud byly zapůjčeny. Muzeum Allarda Piersona se nyní nestačí divit - nyní, když ostrov fakticky ovládají proruští separatisté, požádala o navrácení ukrajinského pokladu již 4 krymská muzea!

Případ se dostal až k nizozemskému soudu, protože věc je vzhledem k situaci na Ukrajině a Krymu velmi choulostivá. Má opravdu Krym, de facto ovládaný jiným státem, právo na to žádat navrácení pokladu na své území, když v mezidobí došlo ke změně suveréna, který poloostrov ovládá? Nizozemský soud rozhodl, že nikoliv. Vyšel tak z ustanovení UNESCO, které uvádí, že “poklady” mají být vráceny suverénnímu státu, který je zapůjčil. Kdyby Nizozemci vrátili poklad na Krym, Ukrajině by se nevrátil, protože ta poloostrov neovládá.

K případu se vyjádřil i ukrajinský prezident Petro Porošenko, který ve svém prohlášení mimo jiné řekl, že “Poklad patří Ukrajině, stejně jako jí patří i Krym.” Druhá část prohlášení bohužel neodpovídá faktickému stavu. Krymská muzea navíc trvají na navrácení, přičemž se mezi sebou ale nedohodla, do kterého z oněch čtyř institucí by se cenný poklad měl vrátit.

Výstava obsahuje vzácné zlaté předměty, včetně například zlaté vojenské helmy, z období řecké kolonizace, která zasáhla právě také poloostrov Krym. Ukazuje tak jeho nejranější historii. Výstava je ohodnocena i v penězích - předměty mají cenu přes 93 tisíc liber, což je více než 3 miliony korun. Rozhodnutí soudu zatím není pravomocné - ruská muzea mají nyní 3 měsíce na to se proti rozhodnutí, které obsahuje mimo jiné výrok ohledně návratu pokladu do Kyjeva, odvolat.