Video placeholde

Obezitolog Matoulek: Choďte ven i v lockdownu, obezita zhoršuje covid, keto dieta vede k dřívější smrti

30 minut chůze denně doporučuje i v době lockdownu obezitolog docent Martin Matoulek. Říká, že to je klíčové pro udržení aspoň nějaké fyzické zdatnosti. Kondice Čechů se přitom horší, po době stagnace u nás znovu vzrostl počet lidí s nadváhou a obezitou, dohromady už tvoří bezmála 70 % obyvatelstva.

Váhu a vztah k ní každého člověka ovlivňují geny i prostředí, popisuje Matoulek. Geny můžou hlavně za to, jak dlouho po fyzické aktivitě je tělo nastartované a spaluje. Hubenějším termogeneze funguje i víc než 24 hodin, u někoho je to ale taky jen 6 hodin. Velkou roli hraje stres, a to zesíleně v době pandemie. Lidé se méně hýbou a zároveň se jídlem uklidňují.

Obezita je nemoc duše, upozorňuje Matoulek. Často jde podle něj o řešení hlubších psychických problémů, lidé třeba taky podvědomě zhubnout nechtějí a roli hrají i emoce. Pomoc psychologa může být často účinnější než dieta.

Lidem v Česku přitom chybí čím dál víc pohyb a fyzická aktivita. Podle Matoulka se může zdát, že lidé víc běhají, ve skutečnosti je ale mezi lidmi pohybu méně, a to hlavně u starších lidí. Nadváha a obezita přitom dál rostou, podle předběžných dat jejich zastoupení vyskočilo o 10 %. Kvůli pandemii se prý část pacientů ze svého stavu nemusí dostat.

Obezita zvětšuje riziko smrti s covidem-19 na dvojnásobek, tvrdí Matoulek. Jde hlavně o s ní spojené nemoci. Zároveň pacienti s nadváhou hůř zvládají pobyt na dýchacích přístrojích. Jejich plicní svaly ochabnou, protože nejsou používané a rekonvalescence je pak složitá.

Obezitolog varuje před některými dietami. Keto dieta je podle něj škodlivá a vede i k dřívější smrti, pokud je držená dlouhodobě. Tělo prý sacharidy potřebuje a Matoulek vysvětluje proč. Zároveň dodává, že části lidí může pomoct operace žaludku, respektive jeho zmenšení.

V čem pomáhá operativní zmenšení žaludku a pro koho je vhodné? Proč je lepší být fyzický zdatný a mít nadváhu než naopak? Jak přispívá psychický stav k obezitě? A v čem je pro lidi s nadváhou nebezpečný covid?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>