Video placeholde

Klusová: Horníci mohli šířit nákazu a zamlčovali partnerky, Babiše jsem varovala už v březnu, stát selhal

Vládním opatřením v Moravskoslezském kraji šlo předejít, upozorňovala jsem úřady už v březnu, říká karvinská zastupitelka a krajská lídryně Pirátů Zuzana Klusová. Vláda podle ní selhala hned na několika úrovních a teď se ukazuje, že na další vývoj není připravená. Horníci jí psali právě už březnu, teď jsou naštvaní a epidemie tvrdě dopadá na ně i na zbytek kraje.

Klusová upozorňuje zejména na nedostatek testování mezi horníky. Řada z nich mohla vyjet na dovolenou a cestovat po republice, i když nevěděli, zda skutečně nejsou infekční. Někteří taky podle jejích zpráv kvůli finančním dopadům na rodinu nepřiznávali své partnerky jako kontakty, ty tak mohly chodit do práce a nezůstávaly v karanténě.

Jdeme ode zdi ke zdi, zdůrazňuje Klusová. Virus byl někde velmi nebezpečný, ale v jejím kraji se jeho dopady zlehčovaly. Šlo i o peníze pro doly OKD. Klusová tvrdí, že politici se chovají ve stylu kam vítr, tam plášť. Teď už nejsou opatření a roušky populární, tak je hejtman Vondrák proti nim. Nikdo ale podle ní neví, co se stane, až se horníci vrátí do dolů, vše by se totiž mohlo znovu opakovat.

Klusová tvrdí, že stát nedal krajské hygieně podporu, a ta tak situaci dost dobře ani nemohla zvládnout. Házení viny na šéfku hygieniků není na místě. Stát opakovaně selhal a ukázalo se, že jsme prakticky stejně připravení jako v březnu. Podle Klusové je otázka, proč jsme tedy vypínali ekonomiku. Už teď má přitom problémy zdravotnický systém, a pokud poroste počet nakažených, hrozí i jeho kolaps.

Kdo může za situaci v Moravskoslezském kraji? Proč stát nereagoval na upozornění na rizika spojená s těžbou v tamních dolech? Jak opatření dopadají na horníky a zbytek obyvatel? Skutečně mohli vlastně nekontrolovaně případnou nákazu šířit? A dělali to někteří záměrně?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>