Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia

V Čechách se objevily první případy předávkování trvanlivými potravinami

V souvislosti s koronavirem, který nově dorazil i do České republiky, začínají lidé ve velkém nakupovat trvanlivé potraviny ve snaze připravit se na nejhorší. Obyvatelé skupují těstoviny, rýži, ale i balené vody či konzervy po tunách. Neváhají za ně utratit desetitisíce korun. Bohužel tím jim však nezbývají prostředky na další potraviny.

„Když jsem viděl obrázky z Itálie, kde regály v obchodech zejí prázdnotou, bylo mi jasné, že není nač čekat. Vzal jsem dodávku a zajel do obchodu koupit trvanlivé potraviny. Dodávku jsem zaplnil až po strop rýží a hlavně těstovinami. Doma jsme to potom s manželkou půl dne nosili do sklepa, a co se nevešlo do sklepa, dali jsme do ložnice.

Musel jsem si na nákup vzít hypotéku, protože jsem nedisponoval dostatečnou hotovostí. Možná jsem se nechal lehce unést, protože nám nezbyly peníze na ostatní potraviny. Od středy jsme tak jedli třikrát denně špagety a v sobotu samotnou rýži. V neděli večer se nám udělalo špatně, tak jsme pak museli na pohotovost, kde nám s ženou vypumpovali žaludek. Doktor tvrdil, že se jedná o akutní otravu trvanlivými potravinami. Doporučil nám ovocnou a zeleninovou dietu, kterou máme prokládat kuřecím masem. Na to ale nemáme peníze, protože jsme je všechny utratili za špagety,“ posmutněl  Karel Loučný, který i nadále věří tomu, že s nákupem tří tun těstovin neprohloupil, a i přes drobnější zdravotní komplikace na špagety nezanevřel.

„Nelze donekonečna jíst jen trvanlivé potraviny. Ty tělu nedodají potřebné živiny. Lidská strava by měla být rozmanitá. Trvanlivé potraviny ano, ale je nutné to prokládat čerstvým ovocem nebo zeleninou. Maso také neuškodí. Jíst jenom těstoviny nebo rýži není zdravé a může to mít vážné následky,“ tvrdí dietolog Marek Zounar, který naráží nejen na přibývající předávkování trvanlivými  potravinami, ale i na přibývající případy kurdějí.

„Mám kurděje. Můj muž má kurděje. Děti zatím kurděje nemají, ale co není, může být. Máme plný špajz instantních nudlí a lednička zeje prázdnotou. Možná jsme měli při nákupu sáhnout i po ovoci, ale na to je teď už pozdě,“  lituje paní Dagmar, která se aktuálně s manželem  potýká s kurdějemi.

Ministerstvo zdravotnictví několikrát důrazně doporučilo občanům, aby nebláznili a dbali na vyváženou stravu, nicméně lidé se jeho radami povětšinou neřídí. Vedle přímého ohrožení fyzického zdraví, může mít přemíra trvanlivých potravin i negativní psychické dopady.

„O víkendu jsme museli několikrát zasahovat k agresivním jedincům. Za všechny bych připomenul asi padesátiletého muže, který zmateně pobíhal po ulici, ohrožoval kolemjdoucí loveckým nožem a vykřikoval, že pokud ještě bude muset sníst jednu porci guláše z plechovky s těstovinami, začne zabíjet. Ukázalo se, že manželka dotyčného muže třikrát denně vařila guláš z plechovky s těstovinami  nebo s rýží, protože toho doma měli sedm metráků a už to nebylo kam dávat,“ tvrdí mluvčí olomoucké policie Zdeněk Škraloup.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Skutečností ale například je výsledek voleb na Slovensku.