Přehledný manuál, který má zjednodušit orientaci v DPH na pivo

Přehledný manuál, který má zjednodušit orientaci v DPH na pivo Zdroj: Facebook, TMBK

Výpočet DPH na pivo je tak složitý, že se dostal do přijímacích zkoušek na matfyz

Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy zařadila do přijímacích zkoušek ke studiu na tento rok výpočet DPH na pivo. Slibuje si od toho zvýšení obtížnosti přijímacích zkoušek, kdy se díky tomu ke studiu dostanou opravdu jen ti nejlepší.

„Na studenty Matematicko-fyzikální fakulty máme ty nejvyšší nároky. Učivo je složité a k jeho zvládnutí je nutné, aby byl student nadán nadprůměrnou inteligencí a takříkajíc matematickým myšlením. Z toho důvodu je potřeba odfiltrovat studenty, kteří náročné studium nemohou zvládnout. K tomu slouží náročné přijímací řízení, které úspěšně zvládnou opravdu jen ti nejlepší. Z toho důvodu jsme do letošních přijímacích zkoušek zařadili modelový příklad na výpočet nových sazeb DPH. Akademická obec se jednomyslně shodla na tom, že výpočet DPH na pivo je natolik složitý a zrádný, že dokonale prověří dovednosti uchazečů,“ tvrdí profesor Jaroslav Ignác, předseda přijímací komise Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy.

Z pochopitelných důvodů neuvedl přesné znění modelového příkladu, který bude v přijímacím testu. Mezi letošními maturanty, kteří měli v úmyslu se na matfyz hlásit, zavládla panika.

„Matice, logaritmy, ekonometrii nebo kombinatoriku zvládám naprosto s přehledem. Po večerech jsem například dokázal potvrdit teorii světelných kmitočtů ve vakuu za použití Ernestova vzorce, ale výpočet nové sazby DPH mi nahání strach. Pokusil jsem si to rozepsat do tabulek, ale těch proměnných je tam tolik, že si nejsem jistý, jestli to zvládnu,“ obává se Daniel Škroup, který vloni na mezinárodní matematické olympiádě v Sydney získal historické prvenství a dostal nabídky na stáž od NASA nebo od Tesly. Letošní maturant se však přijímacích zkoušek a výpočtu DPH na pivo bojí jako čert kříže. A není sám.

Střední školy a gymnázia se snaží maturanty na náročné přijímací řízení připravit, ale ukazuje se, že i pedagogové mají problém sazbu na DPH vypočítat.

„Máme v ročníku několik talentovaných studentů, kteří se hlásí na matfyz. Po oznámení, že do přijímacího řízení bude zařazen i výpočet DPH, nám všem zatrnulo. Systematicky se snažíme naše studenty na přijímací řízení řádně připravit, ale v tomhle případě naše dovednosti a znalosti nestačí. Nikdo v učitelském sboru neumí nové sazby DPH na pivo vypočítat, tak jak to máme naučit studenty?  Z ministerstva financí se nám podařilo získat jen obecnou tabulku, ze které však nikdo není moudrý,“ krčí rameny Alena Tichá, ředitelka olomouckého gymnázia, která se obává, že letošní přijímací řízení na matfyz bude mnohem náročnější než v minulosti.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Z DPH na pivo se na matfyzu zatím nezkouší, pravdou ale je, že změny v jeho zdanění vyvolávají značný chaos v hospodách.