Andrej Babiš začal přidávat špehovací zařízení do Kosteleckých uzenin...

Andrej Babiš začal přidávat špehovací zařízení do Kosteleckých uzenin... Zdroj: Profimedia / Profimedia

Špehování skrz systém na dálniční známky Babišovi nevyšlo. Sledovací zařízení přidá do Kosteleckých uzenin

Předražená zakázka na systém elektronické dálniční známky měla obsahovat sofistikovaný sledovací systém. Premiér Andrej Babiš si od toho sliboval nejen přehlednější agendu ohledně espézetek, ale i monitorování řidičů a jejich rodin. „Měli jsme s tím systémem veliké plány. Jak máme pomáhat lidem, když o nich nemáme přehled? Sledovací systém měl neinvazivně a diskrétně sledovat pohyb nejen automobilů, ale i občanů uvnitř oněch aut. Systém by nám je hezky vyfotil a založil do databáze a my bychom měli přehled například o tom, kdo jel na koncert na Letnou, když je zrovna venku hezky," uvedl premiér.

„S takovou databází dat by se daly dělat divy a její využití je nedozírné. Od Finančního úřadu až po sociálku. Všechny státní instituce, případně zainteresovaní jedinci by měli přístup k fotodokumentacím, a mohli tak lidem zlepšovat život. Pak ale přišla banda nadšenců a celý systém spunktovali za víkend. Já si jako cením toho, že to udělali zadarmo, ale jak se na ten systém koukám zepředu i zezadu, nikde nevidím, že by to umělo špehovat lidi. Tohle jsme podcenili,“ posmutněl Andrej Babiš, který díky nadšenému přístupu specialistů přišel o možný nástroj toho, jak by mohlo být ještě o trochu lépe.

Jak se ale ukázalo, Andrej Babiš nesázel vše na jednu kartu. Možnost špehovat občany pro jejich vlastní dobro ho natolik rozparádila, že rozjel šmírování na více frontách. „Já nejsem tradiční politik. Já jsem do politiky vlastně nechtěl. Nicméně jako protřelý podnikatel a dobrý člověk nesázím nikdy jen na jednu kartu. Systém špehování lidí je pro naši republiku natolik důležitý, že jsem s předstihem podnikl kroky, které šmírování zajistí i bez systému dálničních známek,“ chlubil se premiér. Řeč byla o Kosteleckých uzeninách a Vodňanském kuřeti. Do všech výrobků nechal Andrej Babiš od prvního ledna instalovat malé sofistikované sledovací zařízení.

„Koupil jsem si šunku z Kosteleckých uzenin se stopovým množstvím masa, a když jsem otevřel krabičku, z plátku šunky na mě vykoukla malá kamera. Ze začátku jsem neměl ponětí, o co jde, ale když jsem se dozvěděl, že nás tímto náš pan premiér chrání, pozoruje a vymýšlí, jak nám zlepšit život, zaradoval jsem se. Poslal jsem do objektivu kamery panu premiérovi palec nahoru, jako že mu fandím, a šunku s kamerou položil na poličku, odkud je nejlepší výhled na celou mou domácnost,“ přiblížil své první setkání se šmírováním pan Jaroslav.

Celoplošné sledování občanů skrz uzeniny se kupodivu nesetkává příliš se záští, a naopak lidé to kvitují, nebo minimálně tolerují. „No, co. Tak nás sleduje. Pořád lepší než ten Kalousek a ostatní, kteří rozkradli miliardy,“ myslí si například paní Hana, která ze sledovacího zařízení ve svém kuřeti není vyloženě nadšená, ale toleruje ho.Zda bude veřejnost seznámena s výsledky šmírování skrz Kostelecké uzeniny, anebo si získaná data nechá Andrej Babiš pro sebe, zatím není známo.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. V Kosteleckých uzeninách sice (zatím) do výrobků kamery nepřidávají, trapných chvilek ale vláda servíruje občanům dost.