Video placeholde
Příprava na boje v Kyjevě (25.2.2022)
Příprava na boje v Kyjevě (25.2.2022)
Příprava na boje v Kyjevě (25.2.2022)
Ukrajinští vojáci hlídkující u Charkova (25.2.2022)
Ukrajinští vojáci hlídkující u Charkova (25.2.2022)
15
Fotogalerie

Ghost of Kyiv: Kdo je tajemný pilot, který nad Ukrajinou sestřeluje jedno ruské letadlo za druhým?

Po internetu se rychlostí MiGu šíří zvěsti o tajemném bezejmeném pilotovi, který ve válce o Ukrajinu bojuje na straně obránců. Podle šuškání na sítích jeden jediný pilot sestřelil jenom ve čtvrtek, tedy během prvního dne bojů, šest ruských letadel. Mezi lidmi má přezdívku Ghost of Kyiv – Fantom Kyjeva. 

Podle twitterových příspěvků, TikToků a memes má Ghost za jeden den šest zářezů. Dvě stíhačky Su-35, jeden stíhací stroj Su-27, dva bitevní letouny Su-25 a jeden MiG 29, což je shodou okolností i stroj, na kterém létá sám tajemný obránce. Jestli je tohle všechno pravda, znamenalo by to, že za jeden jediný den dosáhl pilot statusu „Esa”. Ten se neoficiálně uděluje stíhačům, kteří zaznamenají pět zářezů, tedy zničí nebo sestřelí pět nepřátelských letadel. 

Jestli je to pravda. To slovo “jestli” je tady dost klíčové. 

Faktem totiž je, že nemáme nejmenší důkaz… a popravdě ani náznak, že by se cokoli z toho mělo stát. Zaprvé, z války máme potvrzených za čtvrtek sedm sestřelených nepřátelských strojů, ale napříč celou zemí, takže je velice nepravděpodobné, že by drtivou většinu z nich poslal k zemi jeden člověk. Zadruhé, žádné oficiální kanály, ani ty, co si frčí ukrajinskou propagandu, nic o hrdinném pilotovi nepíší. A především zatřetí, nemáme k němu ani jeho dobrodružstvím žádné důkazy. Jediná fotka, jediné video, zkrátka nic. Jen nadšené memy a hashtagy.

Pravdy, nepravdy a polopravdy

Válka o Ukrajinu je skutečně prvním velkým konfliktem doby post-faktické a k té patří dezinformace. Ostatně i v Česku je skupina lidí, která stále chce tvrdit, že za ruskou invazi na Ukrajinu může NATO, Joe Biden a nějakým superzáhadným obloukem i Fialova vláda. 

Rusko tradičně chrlí dezinformace po tunách, Ukrajina je jim se svou pochopitelnou válečnou propagandou těsně v patách a pak tu máme zbytek internetu, který si taky tvoří a tvrdí, co chce. Bez zjevných politických cílů, čistě jen pro lajky. Takže obě strany zkreslují počty padlých, zajatých a vývoj na frontě a všemi těmito už takhle nepřesnými daty míchá zbytek světa. A pak jsou tu perličky. 

Kupříkladu jsme tu měli údajnou fotku japonského velvyslance v Kyjevě, který vzal do ruky katanu a šel bránit zemi… ale byl to ve skutečnosti ukrajinský velvyslanec v Japonsku, který se z nějakého důvodu vyfotil o týden dříve na socky v samurajské zbroji. Pak tady bylo to největší letadlo světa zaparkované na letišti v Hostomelu, které podle nejrůznějších zdrojů ve čtvrtek změnilo několikrát vlastníka… ale pravděpodobně bylo zničeno při ruském bombardování. Nebo taky ne. To jsou jen takové dva příklady za mnohé.

Fanouškovská insignie "Ghost of Kyiv"Fanouškovská insignie "Ghost of Kyiv"|Twitter

Válečníci fiktivní i reální

Inspirující činy fiktivních vojáků tady ale byly vždycky, dávno před ruskými trollími doupaty. A ne vždy je nutně vymýšlel stát jako propagandu, často vznikaly tak nějak samy od sebe, odspoda, od vojáků. Legendární je analogový meme „Kilroy was here”, hláška, kterou čmárali američtí průzkumáci a paragáni za nepřátelskými liniemi. U nás máme zase z dob německé okupace legendárního Péráka. 

Pointou těchto neexistujících spolubojovníků nebylo dezinformovat (ačkoli v Kilroyově případě se to trochu povedlo), ale inspirovat ostatní. Každý, kdo se proplížil za nepřátelskou jednotku, byl tak trochu Kilroy, každý, kdo pracoval s odbojem, byl tak trochu Pérák… Některé tweety o ukrajinském letectvu se už teď označují tagem “Ghosts of Kyiv”, v množném čísle. 

Protože každý, kdo sedne do letadla, aby bránil Ukrajinu před ruskou agresí, je Fantom Kyjeva.