Video placeholde

13 Ukrajinců vs. ruský křižník. Rusové: Vzdejte se! Ukrajinci: Jděte do prdele!

Třináct členů pohraniční stráže z města Izmail v Oděské oblasti se odmítlo vzdát ruskému loďstvu a vydat jim ostrov, který měli za úkol držet. Dostali možnost se vzdát bez boje s tím, že se jim nic nestane. Tváří v tvář přesile nelehké rozhodnutí. Ale evidentně ne pro ně. A ještě se stihli zapsat do historie jednou z nejepičtějších rádiových konverzací v historii. 

V Černém moři, pouhých pětatřicet kilometrů od pobřeží Ukrajiny, leží ostrov. Není to velký ostrov, má pět set metrů na šířku a šest set na délku, nic na něm není kromě heliportu a majáku. Není ani nijak zvlášť důležitý, až do letoška byl významný jen dvěma věcmi: zaprvé, řecká mytologie ho zasvětila Achillovi, podle starořeckého bájesloví tam měl hrdina žít i se svou rodinou… a zadruhé, v jeho blízkosti podrtila koncem osmnáctého století flotila carského Ruska turecké námořnictvo. 

Staří Řekové mu říkali Leuké, dnes mu říkají Fidonísi. Oficiálně se jmenuje Hadí ostrov nebo přesněji Zmijí ostrov, ukrajinsky Zmijinyj. Ukrajinci totiž ostrov vlastní od rozpadu Sovětského svazu, přestože se o něj už pár dekád politicky přetahují s Rumuny. Když Rusko zahájilo invazi do země, na Zmijím ostrově bylo třináct ukrajinských pohraničníků.

24. února se k blízkosti ostrova dostaly dvě ruské válečné lodě. Raketový křižník Moskva v doprovodu hlídkové lodě Vasilij Bykov. Křižník přes vysílačku kontaktoval základnu na Hadím ostrově a audio záznam jejich konverzace se dostal na sociální sítě, dokonce ho sdílel ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. 

Debata proběhla následovně: 

„Tady ruská válečná loď, složte zbraně a vzdejte se, jinak zahájíme palbu, příjem.” 

Načež po krátké domluvě („Mám jim říct, ať jdou do prdele?”) operátor vysílačky odpověděl: 

„Ruská válečná lodi, jdi do prdele.” 

Rusové zahájili palbu a zasypali ostrov raketami. Na tom plácku nebylo kam se schovat, ani Achilles by nepřežil. Všech třináct ukrajinských vojáků se odmítlo vzdát a všech třináct ruské invazní síly zabily. Ukrajinský prezident všem třinácti padlým hodlá in memoriam předat řád Hrdina Ukrajiny.