Ekonomka a radní Hana Lipovská na jednání Rady ČT

Ekonomka a radní Hana Lipovská na jednání Rady ČT Zdroj: Blesk:Martin Přibyl CNC

Režisér Hřebejk a novinář Etzler o Lipovské: „Špinavá čubka. Přiblblík.“ Tak brání elity Českou televizi

Vysoký manažer České televize ve veřejné diskusi štve národ proti voleným členům rady, která má toto veřejnoprávní médium kontrolovat. Novinář a režisér, kteří od České televize brali či stále berou peníze, veřejně nazývají řádnou členku dohledové rady špinavou čubkou a přiblblíkem. Vítejte ve světě lidí, kteří sami sebe považují za elitu určenou k tomu, aby bránila svobodu slova.

Obětí doposud nevídané štvanice je členka Rady ČT Hana Lipovská. Útoky na ni dosáhly vrcholu v průběhu středečního jednání. Tam Lipovská přišla s podezřením, že ředitel televize Petr Dvořák je ve střetu zájmů. Jestli jsou její informace pravdivé, nebo jde o omyl, není jasné, Dvořák byl z jednání řádně omluven a nemohl tedy reagovat. Skutečnost se ukáže v příštích dnech – pokud Dvořák skutečně má střet zájmů, bude jeho další osud v rukou členů rady, kteří by ho mohli odvolat. Pokud ve střetu zájmů není, skončí Lipovské vyvrácené podezření v koši.

Zdánlivě banální věc, která by měla být řešena zcela věcně a v souladu s platnými předpisy, však vyvolala doslova bouři. Tu začal další člen rady Zdeněk Šarapatka, když jako o skandálu informoval o tom, že Lipovská přivedla do České televize policii. To po něm ihned bez ověření začala opakovat některá média. A přidal se také ředitel korporátních vztahů, komunikace a obchodu ČT Vít Kolář. „Radní Lipovská přivedla na zasedání Rady ČT policii. Má to být divadlo?“ napsal na Twitter. Ještě dříve přitom na téže sociální síti zveřejnil odkaz na přímý audiopřenos z jednání rady, který uvedl slovy „přenos  z roku 1950, ze soudní síně na Pankráci“.

Je správné a profesionální, aby vysoký manažer instituce placené z peněz koncesionářů přirovnával ve veřejné diskusi jednání voleného dohledového orgánu k soudům z 50. let, tedy z doby totality, politických procesů a justičních vražd? Připomeňme si, že Rada ČT byla zvolena Poslaneckou sněmovnou a ze zákona má kontrolovat fungování televize, nikoliv naopak. Manažeři ČT by tudíž měli s radními plně spolupracovat a udělat vše proto, aby mohli svoji veřejnou kontrolní funkci vykonávat bez překážek.

Na dotaz, zda svá slova o 50. letech považuje za vhodná, Kolář nereagoval. Stejně tak se on ani Šarapatka neomluvili za lež, že Lipovská přivedla na zasedání rady policisty. Skutečnost byla totiž přesně opačná – v atmosféře nenávisti, kterou mimochodem Kolář a spol. veřejnými prohlášeními o 50. letech čile přiživují, dostala Lipovská policejní ochranku. Aby byla zajištěna její bezpečnost, musí ji na jednání rady vodit policisté, ne ona je. „Poskytují krátkodobou ochranu členovi Rady ČT,“ potvrdil ministr vnitra Jan Hamáček.

Ministr vnitra tedy oficiálně sdělil, že Lipovské reálně hrozí nebezpečí. Jinak by jí policie ochranku přidělit nemohla. Čekali byste, že v takové chvíli ti, kdo proti ní doposud štvali, vezmou zpátečku, prohlásí, že tak daleko to zajít nemělo a třeba se ještě omluví? Omyl.

Reakce Víta Koláře, jednoho z ředitelů ČT:
„Jestliže je radní Lipovská v ohrožení života, proč se nepřipojí na radu z bezpečí domova jako dnes dalších 6 radních? Proč musí statní hoši plýtvat časem na chodbách ČT?“

Reakce Tomáše Etzlera, novináře, který s ČT často spolupracoval:
„Ani s průkazama přece nemohou bez pověření vlézt, kam se jim zlíbí, zvlášť když si je tam přivede nějaká zmanipulovaná špinavá čubka, co ani není zaměstnankyní ČT.“

Reakce Jana Hřebejka, režiséra, který s ČT často spolupracoval:
„Vy jste vážně idiot, to nelze nazvat jinak. Tam se nastrčenej a patrně nemocnej přiblblík snaží dokurvit poslední svobodné médium a vy tomu poskytujete krytí.“ (Jde o reakci na slova Jana Hamáčka, který potvrdil policejní ochranu Lipovské.)

Odpovězme postupně, nejprve tedy Vítu Kolářovi: Hana Lipovská usoudila, že zlu se nemá ustupovat. Úkolem policie pak je, aby lidem, kteří jsou (třeba kvůli politicky motivované štvanici) ohroženi na zdraví a životě, poskytla adekvátní ochranu před šiřiteli nenávisti.

Pánům Hřebejkovi a Etzlerovi pak snad jen zopakujme slova, která pro Reflex na začátku týdne pronesl jeden z jejich kolegů Václav Moravec: Společnost je plná buranství, útoky jsou stále pokleslejší. Možná by to měl oběma výše uvedeným morálním a profesním rádoby elitám někdy říci z očí do očí.