Donald Trump

Donald Trump Zdroj: čtk

Trumpova statistika: Nejčastěji volal Macronovi, nejvíc tweetuje o Rusku a v schůzkách vede premiér Japonska

Svět je fascinován neustálým tweetováním amerického prezidenta Donalda Trumpa, který si přes Twitter vyřizuje účty s celým světem. Kterou zemi od začátku svého funkčního období tímto způsobem nejčastěji zmínil? A s kterým světovým politikem se zatím nejčastěji setkal a komu ze státníků v cizině volá? Přehled sestavila britská stanice BBC. Je v něm uvedeno 67 zemí, Česká republika chybí. Přitom Trump si s Milošem Zemanem v prosinci 2016 telefonoval, ale BBC zřejmě Česko nepovažuje za stát, který by stál za zmínku.

Trumpova statistika ohledně jeho schůzek, telefonátů a tweetů, které se týkají zahraničí, je samozřejmě ovlivněna jeho agendou, kterou si sám nastolil, a také různými problémy ve světě. Takže takové země jako Severní Korea jsou hojně zastoupeny, zatímco jiné jen ojediněle. V přehledu se kromě velmocí objevuje i Haiti, Uzbekistán, Dánsko, Polsko či Tunisko. Podle všeho výčet není úplný, kdo a proč chybí, vysvětleno není.

Nejčastěji se zatím Trump setkal s japonským premiérem Šinzó Abem, s kterým si zahrál i golf. Viděli se osobně již devětkrát, což je za rok a půl od doby, kdy prezident USA nastoupil do funkce, skutečně hodně. Navíc si spolu osmnáctkrát telefonovali.

Na druhém místě v případě schůzek je se 6 „zásahy“ britská premiérka Theresa Mayová, stejný počet má i francouzský prezident Emmanuel Macron. Německá kancléřka Angela Merkelová viděla Trumpa osobně pětkrát. Několikrát se americký vůdce viděl i s představiteli Izraele, Číny, Kanady, Itálie, Jordánska nebo Austrálie.

Pokud jde o telefonáty, tam je skóre jiné. Přes některé neshody má Trump nejraději na uchu Macrona, stalo se tak už 26krát. Podle zemí následují politici Japonska – 18, Velké Británie – 17, Jižní Koreje – 15, Saúdské Arábie – 14, Kanady – 12, Německa – 11 a Číny – 10.

V případě Twitteru je to doslova trumpovská smršť. Až ve 172 tweetech zatím zmínil Rusko, s velkým odstupem a s počtem 119 příspěvků následuje Severní Korea, 87krát se objevuje Čína, 40krát Mexiko a 36krát Írán. Zde je vidět, že na Twitteru se Trump strefuje většinou do zemí, které podle něj pro USA představují nějaký problém.

O Donaldu Trumpovi se před volbami v roce 2016 často tvrdilo, že se bude většinou věnovat domácím záležitostem. I podle zmíněných čísel to pravda není, svět ho mimořádně zajímá. Například v minulých dnech byl na summitu NATO v Bruselu, pak na návštěvě Velké Británie a následuje summit s Putinem v Helsinkách. Vážnou otázkou ale je, zda horečná Trumpova aktivita přináší v tomto směru také pozitivní výsledky. V tomto směru jsou pocity rozporuplné.