Český pavilón na Expu v Astaně.

Český pavilón na Expu v Astaně. Zdroj: Zbyněk Pecák

Jiří Havlíček si s náměstkyní Pavlou Slukovu prohlížejí vystavené exponáty v českém pavilonu.
Český pavilón na Expu v Astaně.
Český pavilón na Expu v Astaně.
Expo 2017 v kazašské Astaně.
Expo 2017 v kazašské Astaně.
33
Fotogalerie

Český pavilón na Expu v Astaně ukazuje budoucnost využití elektrické energie

Světová výstava Expo je unikát, kde je vždy na co koukat. Vystavující státy z celého světa se chtějí vytáhnout a představit svou domovinu co nejzajímavěji a nejpoutavěji. Letošní ročník, jejž hostí kazašská Astana, je věnován energii budoucnosti a zúčastnilo se jej 112 států. Nová, futuristická čtvrť vyrostla na ploše 174 hektarů, kde nechybějí větrné elektrárny, solární panely, inteligentní rozvodné sítě, větrné turbíny a vytápění i chlazení technologií vázanou na zemi.

České pavilóny v minulosti vždy sklízely uznání nejen odborné, ale i laické veřejnosti. Stejně je tomu tak i letos. Národní pavilón má dvě patra, každé z nich o rozloze 290 metrů čtverečních. Dominantou je sportovní dvoumístné elektroletadlo a létající bicykl. K vidění je také například model elektrárny, která produkuje elektřinu při likvidaci komunálního odpadu, či prezentace největší funkční převodovky na světě o hmotnosti 120 tun formou fotostěny. Česko se chlubí i modelem elektrobusu, jenž využívá nejmodernější poznatky z oblasti nanotechnologií, nebo návrhem domu, který si sám vyrábí a hlídá spotřebu energií.

Největší, osmipatrový pavilón ve tvaru koule o průměru 80 metrů v samotném středu patří samozřejmě Kazachstánu. V něm jsou formou interaktivní projekce představeny všechny přírodní živly. Tedy oheň, voda, vzduch a země.

Mezi vystavovateli samozřejmě nechybí Rusko, zajímavostí jeho pavilónu je ledovcová jeskyně s údajně pravým kusem ledovce. Na nejvyšším místě v Astaně na rozhledně je pak v prosklené kopuli vystaven zlatý otisk dlaně prezidenta Nursultana Nazarbajeva, na který stojí fronty Kazachů s tím, že jim po přiložení ruky splní každé přání.

Pro veřejnost se brány výstavního areálu, jenž byl postaven na zelené louce, uzavřou 10. září.