Vladimir Putin obklopen světovými lídry. Jedná se však o podvrh.

Vladimir Putin obklopen světovými lídry. Jedná se však o podvrh. Zdroj: Twitter

Velký Vladimirovič obklopen světovými lídry. Fotka, která obletěla svět, je ale exemplární podvrh

Vladimir Putin sedí na židli obklopen vrcholnými politiky. V pozadí stojí Angela Merkelová ve svém červeném kostýmku, Donald Trump se svou typickou pózou se mračí a tváří se velmi důležitě. Turecký prezident Erdogan a kyperský ministr zahraničí Mevlüt Cavusoglu jsou na scéně také. Co je špatně? Odpověď je jednoduchá. Na snímku vůbec Vladimir Putin nebyl – původní fotka byla bez Putina, jen s prázdným křeslem. Dotvořený snímek ale měl vyvolat dojem, že je ruský prezident v samém centru dění.

Na původním, tedy neupravovaném snímku, jsou dvě zásadní věci jinak. Té méně nápadné si povšimnete až při delším zkoumání. Cedulka, na níž je nápis „United Kingdom“, se totiž na upravovaném snímku změní na „Russian Federation“. Co naopak vidí každý, je prázdné bílé křeslo na neupraveném snímku fotografa Getty Imgages, zatímco na snímku, který prošel programem Photoshop, trůní uprostřed Vladimir Putin.

Photoshopovaný snímek má vytvářet dojem, že je ruský prezident centrem zájmu světových lídrů či předních politiků. Všichni se tváří významně a vážně, jako by právě probírali nejožehavější otázky světové politiky. Vylepšená fotografie, kde uprostřed sedí ruský prezident, obletěla virtuální svět a pochopitelně vyvolala rozporuplné reakce. Ne každý si všiml, že jde o podvrh. Zvlášť když zfalšovanou fotku sdíleli ruští čelní představitelé.

Původní snímek, na kterém je prázdná židle.Původní snímek, na kterém je prázdná židle.|Twitter

Prokremelský ruský analytik Sergej Markov má na svém facebookovém profilu více než 22 tisíc sledujících. Právě on jako první vypustil přetvořenou fotografii s popiskem, že mezinárodní izolace Putinova Ruska očividně selhává. Markov ale po kritice svůj původní příspěvek smazal a před necelým dnem jej nahradil příspěvkem novým, pod nímž však fotografii opět sdílí.

Je ovšem doplněn novým textem: „V televizi se mě ptali, proč jsem tuhle fotku sdílel,“ píše Markov. „Vznikla kolem ní totiž velká debata. A ta fotografie není fake, je jen zphotoshopovaná,“ uvedl Markov ve svém příspěvku. „Fake potvrzuje, co ve skutečnosti je pravdou, ale je to přitom lež.“ Přeloženo srozumitelněji: Markov se na Facebooku snaží říct, že snímek je sice podvrh, nicméně tento podvrh ukazuje skutečný stav věcí: tedy fakt, že mezinárodní izolace Ruska nefunguje.

Markov jistě naráží na sankce, které byly uvaleny na Ruskou federaci ze stany Evropské unie v souvislosti s protiprávní anexí Krymského poloostrova a pokračující válkou na východní Ukrajině. Ruská izolace se jistě neměří ani přítomností, ani nepřítomností ruského lídra na sedačce ve středu důležitých politiků. Snaha vyvolat dojem Ruska ve středu dění pomocí upravených fotografií působí naopak velmi úsměvně.