Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Youtube.com

Čtyři Rakušané odjeli do Sýrie a nutili své děti sledovat popravy, soud je poslal na 10 let do vězení

Přihlášení se k Islámskému státu v Sýrii a Iráku je v evropských státech kvůli hrozbě terorismu přihlášením se ke zločinu. Například soud v rakouském Štýrském Hradci poslal v minulých dnech do vězení čtyři lidi, kteří odjeli do Sýrie a tam rok a půl se svými dětmi žili na území, které ovládají radikální islamisté.

Všichni čtyři odsouzení měli rakouské občanství, tři ale původem pocházeli z Bosny a Hercegoviny. Hlásili se k radikálnímu islámu a v prosinci 2014 odcestovali i se svými osmi dětmi do Sýrie. Nejmladšímu dítěti tehdy byly pouhé dva roky.

Rakouské tajné služby a policie začaly Hasana O., jeho manželku Katu, Enese S. a jeho ženu Michaelu vyšetřovat a sledovat poté, co se na internetu objevila videa, na kterých kromě jiného nutili své děti sledovat na videu popravy. Jeden z chlapců také pózoval se zbraní.

„Odjeli jsme do Sýrie, protože v mešitě ve Štýrském Hradci jsme slyšeli, že v Sýrii se žije svobodně podle pravého islámu,“ vypověděl u soudu Hasan O. Ten tvrdil, že pracoval v Sýrii jako masér a Islámský stát nepodporoval. Videa, která sám natočil, ovšem svědčila proti němu.

Rodiny také v Sýrii brzy poznaly, co znamená svoboda podle radikálních islamistů, a společně s dětmi se v dubnu 2016 pokusily o návrat. Jenže v Turecku byli všichni členové dvou rodin zadrženi a poté vydáni do Rakouska. Tam byli obviněni z příslušnosti k teroristické organizaci a ze zanedbávání péče o děti.

Tři odsouzení dostali u soudu 10 let vězení a jedna žena devět let. Děti byly rodinám odebrány. Soud ve svém odůvodnění píše, že „Rakousko nebude podobné jednání tolerovat“.

Od vypuknutí konfliktu v Sýrii v roce 2011 tam odjelo podle rakouských úřadů kolem 300 lidí, již jsou občany této země. Toto číslo ale pouze zaznamenává ty, u kterých se to podařilo zjistit.