Zajímavé je, kam odcházejí bohatí Britové – většinou si vybírají poklidnější Austrálii, kam ostatně odchází v současnosti nejvíce nejbohatších lidí světa.

Zajímavé je, kam odcházejí bohatí Britové – většinou si vybírají poklidnější Austrálii, kam ostatně odchází v současnosti nejvíce nejbohatších lidí světa. Zdroj: Pinoy Financial

Bohatí lidé prchají z Evropy: Nejvíce z Francie, ale také z Itálie, Řecka a Španělska

Evropa se pořád utěšuje tím, že se jí podaří uklidnit situaci, pokud jde o ekonomické problémy, migraci, terorismus, či napětí kvůli problémům s radikálním islamismem. Tyto věci nejenom ovlivňují politickou scénu, ale také „vyhání“ ze starého kontinentu nejbohatší lidi. Nejvíce je to vidět ve Francii, kterou loni opustilo kolem 10 tisíc lidí, jejichž majetek přesahoval hodnotu jednoho milionu dolarů. A letos to má být dalších 12 tisíc osob.

Podle mezinárodní organizace New World Wealth, která sídlí v jihoafrickém Johannesburgu a sleduje stav nejbohatších lidí ve 120 zemích světa, se podmínky v Evropě pro tyto osoby zhoršují. Bohužel je to podle odborníků také neblahým signálem pro střední třídu, která také reaguje velmi citlivě na jakýkoli neklid a nestabilitu.

Pozoruhodně silný odliv dolarových milionářů se dá vysledovat především ve Francii. Z té loni odešlo kolem 10 tisíc těchto lidí a letos to má být až 12 tisíc osob. Bojí se terorismu i vzrůstajícího napětí mezi muslimy a většinovou společností. Mezi těmi, co odešli, byli i bohatí Židé, protože ve Francii je zjevný také antisemitismus. Jen loni emigrovalo ze země galského kohouta na 7000 Židů.

Podle New World Wealth bude odliv bohatých z Francie pokračovat i v dalších letech.

Jenže tisíce dolarových milionářů odešlo minulý rok také z ekonomicky se potácející Itálie a nevyzpytatelného Řecka. Z Apeninského poloostrova se odstěhovalo loni kolem 6 tisíc milionářů, z Řecka 3000 (výrazný odliv pokračuje již několik let) a ze Španělska dva tisíce.

Náznaky podobného stavu se ale začaly objevovat také v Německu, Švédsku, Belgii, Rakousku či Velké Británii. Všechno jsou to země, kam přijíždí mnoho migrantů. Na to také poslední zprávy upozorňují.

Velký a trvalý odchod velmi bohatých lidí pokračuje i z Ruska, Číny a Indie. Zatímco v případě Ruska svou důvody jak politické, tak ekonomické, Číňané a Indové hledají spíše další obchodní příležitosti ve svobodnějším prostředí. Turci zase odcházejí kvůli autoritářskému režimu prezidenta Erdoğana a válkám v okolních státech.

A jaké jsou za posledních deset let trendy v migraci bohatých?

Číňané se stěhují především do USA, Kanady a Austrálie. Indové do Spojených arabských emirátů, Velké Británie, Kanady, USA, Austrálii a na Nový Zéland. Rusové do Británie, na Kypr, do Portugalska a na ostrovy v Karibiku. Brazilci kvůli stejnému jazyku do Portugalska, Indonésané kvůli blízkosti do Singapuru, Nigerijci tradičně do Británie a Turci do muslimského Dubaje a Abú Zabí.

Zajímavé je, kam odcházejí bohatí Britové – většinou si vybírají poklidnější Austrálii, kam ostatně odchází v současnosti nejvíce nejbohatších lidí světa. Přestěhuje se jich tam ročně až kolem 8-9 tisíc.