Kapitál ve Florencii uměl přečkat staletí.

Kapitál ve Florencii uměl přečkat staletí. Zdroj: pixabay

Staré peníze: V italské Florencii jsou nejbohatší rodiny stejné už 600 let

Pravděpodobně v málokterém městě světa by se podařil podobný objev, jaký se podařil italským ekonomům Guglielmu a Sauru Mocettimu ve Florencii. Podle jejich studie jsou v tomto známém městě nejbohatší rodiny stejné, jako byly v roce 1427. Jak na to přišli?

Ve florentských archivech jsou k dispozici (navíc teď v nové digitalizované podobě) zápisy o daňových poplatnících až ze zmiňovaného roku 1427. Což je samo o sobě neobyčejné. Barone a Mocetti porovnali data z toho roku s rokem 2011 a překvapení nebrala konce – příjmení a dokonce i některá povolání, která tito lidé vykonávají, jsou stejná. Týká se to například právníků.

Na námitky jiných ekonomů, že podle příjmení nelze přesně určit, o koho jde, odpovídají, že v Itálii je jiná situace, protože některá jména se vážou přímo k jednotlivým regionům a předávají se neustále na další potomky.

Zajímavý by byl výzkum, jak je možné, že bohaté rodiny ve Florencii si udržely majetek přes mnoho válek a změn režimů, které město zažilo. I to má prý vysvětlení – část jejich peněz vždy šikovně putovala i k vítězům a vládcům.

Ve studii Guglielma Baroneho a Saura Mocettiho se píše i o dalších zemích, kde se dá podle archivů vysledovat bohatství starých rodin. Například v Anglii existují rodiny, které mají nepřerušenou rodovou i majetkovou historii delší než 800 let. Ještě delší tradici měly některé bohaté rodiny v Číně, tam vše ale rozmetal nemilosrdný komunistický režim Mao Ce-tunga.