BOPE chodí tam, kam si jiní netroufnou

BOPE chodí tam, kam si jiní netroufnou Zdroj: Cédric Gerbehaye

BOPE chodí tam, kam si jiní netroufnou
BOPE chodí tam, kam si jiní netroufnou
BOPE chodí tam, kam si jiní netroufnou
BOPE chodí tam, kam si jiní netroufnou
BOPE chodí tam, kam si jiní netroufnou
9
Fotogalerie

BOPE: Drsná jednotka, kterou nezajímají pravidla a chrání olympioniky v Riu

Říkají jim „caveiras“ (v překladu lebky) podle jejich hrozivého znaku a již přes třicet let je povolávají do těch nejnebezpečnějších akcí. Dělají pořádek tam, kde obyčejní policisté zkrátka nestačí. Bojují s organizovaným zločinem na jejich území — v drsných favelách Rio de Janeira. Mají výcvik srovnatelný s elitními jednotkami těch nejlepších armád a velmi kontroverzní pověst. To jsou muži z BOPE – Praporu zvláštních policejních operací. Brazilské jednotky, která má během letošní olympiády stejný úkol jako před dvěma lety během fotbalového mistrovství světa. Udržet drogové gangy na uzdě.

A to rozhodně není lehký úkol. Jen loni zemřelo v Brazílii násilnou smrtí 58 tisíc lidí. A v období od ledna do října loňského roku se na tomto čísle podíleli policisté Rio de Janeira 569 těly. Jsou tedy muži z BOPE skutečně těmi, kteří dokáží vražedné šílenství zastavit?

Dýka procházející lebkou symbolizuje vítězství nad smrtíDýka procházející lebkou symbolizuje vítězství nad smrtí|BOPE

Ve světě se toho o nich příliš neví a doma se jim jen těžko daří překonávat hluboko zakořeněné předsudky. Kamkoliv přijedou, lidé dostávají strach. Jejich pověst je předchází a i navzdory vytrvalé kampani na sociálních sítích je stále většina populace vnímá jako neřízené střely, jež se neštítí vraždit.

Zdánlivá absence jakéhokoliv smyslu pro pravidla dostala BOPE nejednou do problémů. Zbytečná úmrtí, únosy, a dokonce i mučení. Toho všeho se prý brazilská speciální jednotka dopouští. Aktivisté pro lidská práva je jednomyslně odsuzují za přístup, který údajně vystihuje slovní spojení „nejdřív střílej, potom se ptej“. Mediální obraz BOPE skutečně není hezký. Stačí se podívat na video pod tímto odstavcem.

Záběry, jež v televizi viděla velká část Brazílie, jsou jen jedny z mnoha. Přestože se zdá, že zrovna zde BOPE zasáhlo správně, video i tak ilustruje to, o čem je většina veřejnosti přesvědčena. Caveiras neznají slitování.

Situace ale samozřejmě není černobílá. Sehnat rozhovor s kýmkoliv z BOPE je takřka nemožné a povede se to vždy maximálně jednou za pár let, přesto jich ale několik existuje. A názor druhé strany je v tomto případě neméně zajímavý. Kapitán André Penha Brasil, jeden z dnešních velitelů BOPE, strávil v jednotce řadu let jako pěšák, a tak toho o boji ve favelách ví samozřejmě daleko vice než jakýkoliv aktivista.

„Vítejte. Nedělejte žádné rychlé pohyby.“ Tato cedule přivítala štáb BBC před základnou BOPE. „Caveira!“ zařvali vzápětí dva příslušníci jednotky u vjezdu. Bojovým pokřikem jednotky se tu zdraví každý…„Vítejte. Nedělejte žádné rychlé pohyby.“ Tato cedule přivítala štáb BBC před základnou BOPE. „Caveira!“ zařvali vzápětí dva příslušníci jednotky u vjezdu. Bojovým pokřikem jednotky se tu zdraví každý…|Youtube.com

Jenže v rozhovoru pro VICE společně s kolegou Joãem Jacquem Busnellem stejně raději probírali to, jak měli v jednotce tak špatného kuchaře, až ho jednoho dne donutili před celým útvarem sníst to, co jim uvařil, a on se jich následně začal bát natolik, že utekl, stal se dezertérem a nikdy se k policii nevrátil.

Tihle pánové vám zkrátka jen tak něco neřeknou. Naštěstí po dalším naléhání se kapitán Brasil přestal vymlouvat na to, že jde o příliš osobní záležitost, a krátce pro VICE promluvil.

BOPE chodí tam, kam si jiní netroufnouBOPE chodí tam, kam si jiní netroufnou|Cédric Gerbehaye

„Pokud je váš protivník ochoten porušit zákon a použít zbraň, tak musíte být schopen ho zastavit. Kdybych měl k dispozici účinnou cestu, jak někoho zastavit, aniž bych ho zabil, tak to samozřejmě udělám,“ bránil Brasil používání plně automatických pušek M16. „Bohužel zbraně, jež zabíjejí, se i nadále ukazují být účinnějšími než ty, které nezabíjejí,“ dodal kapitán pragmaticky.

Zda je cesta BOPE správná, či nikoliv, si musí Brazílie rozmyslet sama. Faktem ale je, že současným olympijským hrám se větší problémy s bezpečností prozatím vyhýbají. Caveiras, kteří za dva roky oslaví čtyřicáté výročí, tak, zdá se, jen tak neskončí.