Michel Temer s Dilmou Roussefovou

Michel Temer s Dilmou Roussefovou Zdroj: Wikimedia Commons/ Agência Brasil - EBC

Dilma Rousseffová
Lidé v ulicích sledují hlasování o impeachementu prezidenty Rousseffové
Lidé v ulicích sledují hlasování o impeachementu prezidenty Rousseffové
Dolní komora brazilského parlamentu
4
Fotogalerie

A když brazilská prezidentka padne? Všichni tři možní nástupci mají ještě horší skandály

V souvislosti s blížícím se hlasováním brazilského Senátu o ústavní žalobě na prezidentku Dilmu Rousseffovou se debatuje o jejím nástupci. Tři případní kandidáti na dočasné vedení země, kterou sužují ekonomické problémy a která se v létě chystá pořádat olympiádu, jsou podezřelí z korupce.

Pokud senátoři schválí impeachment prezidentky, jak to již udělali minulý týden poslanci, nahradí Rousseffovou v nejvyšším úřadě viceprezident Michel Temer. Ve 180denní lhůtě pak bude Senát rozhodovat o definitivním odvolání prezidentky. V nástupnické linii na dočasné vedení země před volbami jsou podle AP ve hře předseda dolní komory parlamentu Eduardo Cunha či šéf Senátu Renan Calheiros.

stojí v čele největší politické strany v zemi PMDB, která před měsícem vystoupila z vládní koalice. Také on by mohl čelit impeachmentu, a to kvůli stejnému důvodu jako Rousseffová - údajnému falšování vyúčtování rozpočtu ve snaze zamaskovat rostoucí schodek před minulými volbami. O ustavení speciálního výboru parlamentu, který by to posoudil, požádal před dvěma týdny jeden ze soudců nejvyššího soudu.

Temer podle některých také přijal, údajně nelegálně, 1,5 milionu dolarů (asi 36 milionů korun) před volbami od stavební firmy, která spolupracovala se státní firmou Petrobras. Podle Temera to byl legální dar na volební kampaň. Podle brazilské justice figuroval na seznamu stavební firmy Camargo Correa, která mu v 21 případech vyplatila celkem 345.000 dolarů; je podezření, že to byly úplatky. Temer všechna obvinění popírá.

Šéf dolní komory Eduardo Cunha, který by případně nahradil Temera, čelí obvinění z přijetí úplatku ve výši pěti milionů dolarů za zprostředkování kontraktů od firmy Petrobras a z praní špinavých peněz přes evangelickou církev. Petrobrasu údajně způsobil škodu 40 milionů dolarů. Nejvyšší soud již rozhodl, že může být souzen.

Cunha je vyšetřován i ve Švýcarsku, kde měl tajné účty v bance Julius Bär. Tamní prokuratura ho podezřívá z praní špinavých peněz a z úplatkářství. Podle brazilských vyšetřovatelů Cunha také údajně převedl nezdaněných 20 milionů dolarů do USA.

Nejvyšší soud nyní zvažuje v sedmi případech možné zahájení vyšetřování vůči šéfovi Senátu Calheirosovi, který by rovněž mohl být dočasným prezidentem. V jednom ho viní lobista z přijetí úplatku 600.000 dolarů za zastavení šetření Senátu ve věci korupce v Petrobrasu. Bývalý ředitel této firmy Calheirose obvinil z přijetí 1,7 milionu dolarů za zprostředkování zakázek.

Mnohá obvinění či zahájení vyšetřování souvisí s kauzou kolem Petrobrasu, v níž někteří odsouzení udávají další podezřelé výměnou za snížení trestu. V této kauze, jíž se říká Operace Automyčka (v portugalštině Operação Lava Jato), bylo dosud obžalováno na 180 lidí, zhruba 80 jich už bylo odsouzeno.

Podle nezávislých organizací, na něž se odvolala agentura AP, je kolem šedesáti procent z 594 členů obou komor brazilského parlamentu v hledáčku brazilské justice, většinou kvůli korupci či nelegálnímu financování volební kampaně.