Whatsapp

Whatsapp Zdroj: Pixabay

Brazilský soudce zakázal Whatsapp. Za trest

Soud v Brazílii v pondělí nařídil všem telefonním operátorům, aby blokovali aplikaci Whatsapp, kterou vlastní Facebook, protože odmítl vydat data uživatelů při vyšetřování drogové kriminality, píše CNN.

Aplikace, která umožňuje posílání zpráv a volání zdarma a je populární mimo jiné jako alternativa MMS, je blokována od dvou hodin odpoledne místního času na tři dny. A samozřejmě to Brazilce pobouřilo, aplikaci totiž používá nějakých 100 miliónů uživatelů.

Jan Koum, ředitel a spoluzakladatel aplikace, komentoval rozhodnutí soudu na svém Facebooku: „Opět jsou milióny nevinných Brazilců trestány za to, že soud chce po Whatsapp informace, které nemáme. Nejenže je komunikace uživatelů šifrována, my ani neskladujeme jejich konverzace na našich serverech. Když pošlete šifrovanou komunikaci, nikdo ji nemůže přečíst, ani my ne.“

Whatsapp byla již v minulosti terčem soudního rozhořčení. V březnu byl viceprezident latinskoamerického Facebooku zadržen, když společnost odmítla vydat uživatelská data (byl posléze propuštěn). A v prosinci 2015 byla Whatsapp kvůli kriminálnímu vyšetřování také blokována, tenkrát na 48 hodin.

Jako na potvoru bude aplikace zablokována zrovna v čase, kdy do Brazílie dorazí olympijská pochodeň.