Indie

Indie Zdroj: Profimedia.cz

Indie blokuje populární WhatsApp, proč?

Jeden ze svazových států Indie, středozápadní Gudžarát, je nyní bez připojení k oblíbené mobilní aplikace WhatsApp, kterou miliony lidí po světě užívají coby náhradu facebookové aplikace Messenger či krátkých textových zpráv. Vládní opatření má však své důvody.

Důvodem k radikálnímu kroku, k němuž se uchýlily místní úřady, jsou neutuchající nepokoje, které měly v posledních dnech za následek devět mrtvých. Za nepokoji stojí neshody mezi komunitou Patel, která tvoří zhruba jednu pětinu obyvatel státu Gudžarát. Jak píše server BBC, Patelové jsou sice většinou zámožní a vysoce postavení lidé, avšak i přes to si stěžují na neustálou diskriminaci ze strany dalších obyvatel.

Nepokoje pak v posledních dnech eskalovaly a v místě byl dokonce vyhlášen zákaz nočního vycházení. V největších městech státu momentálně také není možnost připojit se k populární aplikaci WhatsApp. Tento kontroverzní krok však má zajistit uklidnění v oblasti, protože úřady zjistily, že se nepokoje často organizují právě přes tuto mobilní apliaci.