Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Za veganství do vězení? V Itálii se to může stát

Veganství, neboli způsob stravování bez masa a mléčných výrobků, je v současnosti předmětem diskusí na Apeninském poloostrově. V tamním parlamentu totiž leží kontroverzní zákon, podle něhož by mohli rodiče, kteří nutí své ratolesti k veganství, za mříže. Nesmysl, nebo opodstatněná regule?

O návrhu zákona, který budou poslanci projednávat, informovala dnes místní média. Následně zprávu převzala i světová média jako BBC či CNN. Návrh na trestání veganské stravy, kterou by rodiče nutili dětem, totiž budí emoce. Návrh podala poslankyně středopravicové strany Forza Italia Elvíra Savinová, která uvedla, že veganství u dětí “brání ve všech směrech ve vyváženém růstu.” Tato, i další slova poslanců řečené strany vzbudila již několikrát v italském politickém prostředí vášně.

 

Zákon zřejmě reflektuje případy, které v Itálii byly již několikrát zaznamenány: děti rodičů-veganů, kteří takto živili své ratolesti, trpěly zdravotními problémy spojenými především s nedostatkem bílkovin. Bílkoviny sice veganská strava obsahuje (byť jiné, než mléčné či masité), rodiče však zřejmě pro své děti nezajistili ani minimální odpovídající náhradu. Děti tak trpěly podvýživou. BBC však zdůrazňuje, že se jednalo spíše o ojedinělé případy, veganství v Itálii žádný boom nezažívá. Popsány však byly 4 případy za posledních 18 měsíců, kdy děti v souvislosti s nebezpečnou dietou skončily v nemocnici.

 

Experti na návrh zákona, podle něhož by rodičům hrozilo až odnětí svobody, reagují spíše kladně. Je ovšem problém, jak je tento návrh naformulován - právní experti upozorňují, že by se penalizace mohla týkat i rodičů, kteří se naopak snaží zdraví svých dětí zlepšit - zejména v případech dětské obezity, kde je dětská veganská strava více než vhodná. Je proto možné, že zákon bude během schvalovacího procesu ještě doplněn pozměňovacími návrhy.